Как можем да ограничим въглехидратите, за да свалим килограми

vaglehidrati

Проблемът с въглехидратите е, че обикновено прекаляваме с рафинираните им представители, които не са здравословни, а и са много калорични. Ако успеем вместо тях, да наблегнем на плодовете и зеленчуците, много бързо ще постигнем желаните резултати за фигурата си.

Въпреки че са незаменим източник на енергия за нашето тяло, трябва да внимаваме с въглехидратите, ако искаме да отслабнем.

Вредни ли са въглехидратите за организма ни?

Този въпрос е често задаван от хората, които искат да отслабнат. През последните години нисковъглехидратните диети са много популярни. Те се състоят в това да се ограничи до минимум консумацията им. Според тези диети, въглехидратите са виновни за напълняването.

Но няма как да ги изключим напълно от храненето си, защото са жизнено необходими за протичането на физиологичните ни функции. Например, те са основният източник на глюкоза за тялото ни. Това означава, че въглехидратите са като гориво за клетките ни и ценен източник на енергия за мозъка.

otslabvane-dieta

Трябва да знаем също, че има два вида въглехидрати. Едните са т. нар. прости (или захари), а другите са т.нар. сложни (нишесте и фибри).

Заради модифицирането на храните в индустрията обаче, имаме и един трети, макар и изкуствен, вид въглехидрат – прости рафинирани. Това са тези, които се съдържат основно в: бисквити, вафли, зърнени закуски, тестени изделия и пр. Те се усвояват прекалено бързо от организма и рязко повишават нивата на глюкозата в кръвта. Натрупват се под формата на мазнини, особено в областта на корема.

Обикновено в ежедневието си консумираме нездравословните въглехидрати (рафинираните), а пренебрегваме полезните и здравословните (плодове, зеленчуци, бобови, пълнозърнести).
Ако променим това съотношение, свалените килограми бързо ще са налице.

Ето как да намалим консумацията на въглехидрати:

1. Избягваме напитките със захар
Никак не са полезни, тъй като съдържат в големи количества царевичен сироп, освен захарта. Това води до инсулинова резистентност, затлъстяване и пр. Дори диетичните варианти трябва да се избягват. Добре е да наблегнем на пиенето на вода, чай, както и на домашно приготвените сокове.
2. Повече плодове и зеленчуци
Вместо да ядем бисквити и вафли между храненията, много по- здравословно е да ги заместим с плод.
3. Намаляване консумацията на хляб
Свикнали сме да ядем хляб, дори с ястия, които са достатъчно засищащи и няма нужда от него. Поне можем да заместим белия хляб с пълнозърнест.
4. Пазаруване на пълен стомах
Когато сме гладни, не сме особено разумни при правенето на покупки. Затова, първо трябва да хапнем, а след това да пълним торбите.
5. Да не се лъжем по „диетичните“ продукти
Много са модерни. На пазара вече има огромно разнообразие от продукти с етикети „нискокалоричен“ или „диетичен“. Но те не винаги са здравословни. Нито чак толкова нискокалорични.
6. Повече протеини на закуска
За да се заредим с достатъчно енергия за целия ден, можем да добавим по 1 варено яйце към закуската си. Протеините действат много засищащо и така няма да изпитваме глад до обяд.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване