Как да направим ориза по- нискокалоричен

orizova-dieta

Оризът е основен източник на калории в храненето. В съвременните общества обаче, това се оказва проблем, заради заседналия начин на живот. Белият ориз се превръща дори в опасна храна, която повишава риска от затлъстяване, диабет.

250 грама бял ориз съдържа 200 калории, повечето от които са под формата на нишесте, което се превръща в захар и се натрупва в тялото под формата на мазнини.

Както при повечето храни, начинът на готвене променя свойствата. Струва ни се, че оризът може да се готви само по един начин, но това изобщо не е така.

Видът нишесте в зърнените храни се променя в зависимост от подправките и начина на приготвяне.

oriz-po-kitaiski

Предлагаме ви нов метод на готвене на ориз, който намалява калориите с близо 50%. Когато водата заври, преди да сложим ориза, сипваме кокосово олио, близо 3% от теглото на ориза, който ще готвим. Когато е готово, слагаме да изстива в хладилника за 12 часа.

Защо се оризът не е толкова калоричен, след като е стоял в хладилника? Причината е в нишестето. Има два вида: смилаемо, което се обработва по- бързо от стомаха и се превръща веднага в глюкоза, а оттам в мазнини по тялото ни. Вторият вид е резистентното: смила се много по- бавно и не се превръща изцяло в глюкоза, затова съдържа по- малко калории.

Картофите, например, в сурово състояние имат резистентно нишесте, но когато се сготвят става смилаемо.

Олиото влиза във взаимодействие с нишестето на ориза и променя структурата му. Ако намалим смилаемото нишесте във варения ориз, можем да намалим калориите му. Така се стига до откритието им.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване