6 начина да регулираме хормоните, за да отслабнем

otslabvane-vajno

През годините специалистите винаги са ни съветвали, че най- важното за отслабването е диетата и упражненията.

Днес обаче тези два съвета изглеждат прекалено опростени и не могат да се приложат във всички случаи на затлъстяване и наднормено тегло.

Хормоните и наследствеността имат също много важна роля за теглото ни. И докато няма как да променим гените си, можем да регулираме хормоните си чрез храната, която приемаме.

1 Старайте се да приемате повече фибри и по- малко захар.

Инсулинът е сред хормоните, които са най- свързани с теглото, тъй като стимулира клетките да усвояват захарта и да я трупат в тялото си. Това може да стане порочен кръг: колкото повече напълняваме, толкова повече тялото ни иска още инсулин, за да намали захарта в клетките. Ако намалите приема на захар и увеличите приема на фибри, ще контролирате по естествен начин инсулина. Фибрите се разграждат по- бавно в тялото и предпазват от драстични покачвания на захарта в кръвта.

Фибрите, също така, подобряват храносмилането и ни засищат за по- дълго време.

2 Яжте протеини през деня

Помагат за регулирането на хормона грелин, известен още като „хормона на глада“. Високите нива от него карат мозъка ни да иска още храна, дори когато не е необходимо. Но протеините помагат да потискаме този хормон и да заглушим фалшивите сигнали, които ни изпраща.

kiselo-mlyako-dieti

3 Избирайте разумно млечните продукти

Много компании използват изкуствени хормони на растежа за кравите. Избирайте винаги млечни продукти, които са органични.

4 Внимавайте със зърнените храни

Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, глутенът, който се съдържа в доста зърнени култури и семена, трябва да се ограничава. Няколко изследвания показват, че глутенът забавя работата на хормоните на щитовидната жлеза. Хормоните на щитовидната жлеза са много важни за теглото, тъй като регулират метаболизма.

5 Избягвайте соевите продукти

Соята е доста сложен продукт. Въпреки че съдържа малко мазнини, нискокалорична е и е богата на растителни протеини, съдържа и химическите вещества фитоестрогени. Те могат да блокират истинските естрогени в тялото ни. Когато нивата на естроген са стабилни, се оптимизират и нивата на хормона лептин.А лептинът е важен за теглото, тъй като регулира чувството на ситост. Когато лептинът е в нормални нива, се чувстваме сити, когато ядем.

7 Намалете кофеина

Когато искате да отслабнете, е добре да ограничавате кофеина. Той повишава нивата на кортизол, който е хормонът, свързан със стреса. Предизвиква и трупане на мазнини в областта на корема.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване