5 фактора, които събуждат вълчи апетит и провалят диетата

Непрекъснатото желание да ядем, в съчетание с чувство на тревога и напрежение, е едно от препятствията да се справим с наднорменото тегло.

Дори да се подлагаме на диета, когато не успяваме да контролираме апетита си, всичките ни усилия изглеждат обречени.

Проблемът е наистина сериозен и за да се справи с него трябва добре да се замислим за ежедневните си навици, които често са в основата на този вид неспиращ глад.

Ето кои са проблемните навици, които не ни позволяват да овладеем апетита:

1. Пропускане на закуската
Повечето хора си мислят, че когато не ядат сутрин, помагат да отслабването, защото пестят калории. Но в действителност, ефектът е точно обратният. Закуската е основно хранене и пропускането й води до забавяне на метаболизма и повишава чувството на тревожност.
Затова, е важно на закуска да хапнем нещо балансирано и пълноценно, което да ни осигурява фибри, антиоксиданти и протеини.
Препоръчва се да избягваме приема на рафинирани въглехидрати като захар, бисквити и пр.
Чаша кафе и няколко бисквити не е добър вариант за закуска.
2. Редовна консумация на алкохол
Честото прекаляване с алкохол е един от навиците, които повишават апетита. Особено към мазни и сладки храни. Химическият му състав увеличава чувствителността на мозъка към външните стимули на апетита като мирис, вид и пр. Освен това, алкохолът е изключително калоричен. Затова, диетолозите препоръчват да го ограничаваме и да го заместваме с вода.
3. Не можем да се справяме със стреса
Много хора изпитват вълчи глад, когато са подложени редовно на стрес. Често това състояние на неконтролируем апетит води до епизоди на преяждане. Какво можем да направим?
Най- доброто средство е превенцията – да избягваме стресови ситуации. Добре е да овладеем техники за успокояване, за да неутрализираме подобни моменти. Когато стресът е съпътстван с вълчи глад, трябва да наблегнем на пиенето на вода, успокоителен чай без захар, ябълка и пр.
4. Недоспиване
Хората, които имат проблеми със съня, често изпитват силни позиви на глад през деня. Когато не се наспиваме добре, се увеличава секрецията на хормона грелин, известен като хормон на глада.
Идеалният вариант е да спим по 7-8 часа през нощта. Ако често се будим, трудно заспиваме и пр. проблеми, можем да си помогнем с чаша успокоителен сън преди лягане или хапче. Стаята трябва да ни предразполага към сън – да е напълно тъмно, тихо, без включени електрически уреди.
5. Пием малко вода
Намалената консумация на вода причинява дехидратация на тялото. В същото време, тялото ни изпраща сигнали, че имаме нужда от нея. Дори да не пропускаме хранене, ако приемаме малко вода, чувството на глад се изостря.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване