От колко калории се нуждаем, за да сме слаби и здрави

диета калорииНуждата от калории за възрастни над 19 години са, респективно – между 1600 – 2200 дневно за жените, и 2000- 3000 дневно за мъжете. Точната необходимост от калории зависи преди всичко от два фактора – възраст и физическа активност през деня. Ако искате да отслабнете или да запазите свалените при диета килограми, не трябва да надвишавате калорийния си лимит.

С възрастта, нуждата от калории спада с 200 на ден. А според физическото натоварване – расте с 200 калории дневно. Например, ако сте жена между 31 и 50 години и водите умерено активен начин на живот, трябва да приемате ежедневно по 2000 калории. Когато станете на 51 обаче, необходимостта на тялото ви от калории спада до 1800 дневно, дори ако нивото ви на активност не се е променило.

Освен че трябва да знаете от колко енергия се нуждае тялото ви всеки ден, е необходимо да знаете как да се храните оптимално. Мазнините трябва да бъдат между 20 и 30% от дневните ви калории, на протеините се падат между 10 и 20%, а въглехидратите заемат най- голям дял – между 55 и 60%. Ако се подлагате  на диета за отслабване, също трябва да спазвате съотношението на хранителните вещества.

Въглехидратите съдържат най- много глюкоза, която е най- бързият източник на енергия. Тялото превръща 100 % от въглехидратите в глюкоза. Въглехидратите се трупат в черния дроб. Когато обаче се надвиши определено количество, ги превръща в мазнини.

Въглехидратите биват здравословни и нездравословни:

Полезните се наричат сложни или бавни – включва пълнозърнест хляб, ориз, леща, фасул. Тези въглехидрати повишаватвъглехидрати диета бавно захарта в кръвта, така че не усещаме глад. Затова се препоръчват при диетите за отслабване.

Вредните се наричат прости или бързи – бонбони, бисквити, сладкиши, газирано. Тези въглехидрати бързо вдигат захарта в кръвта, което е хубаво, ако е много ниска. Само че продължителността на действието им е кратко и скоро след това пак усещаме глад.

Ако дневно се нуждаете от 2000 калории – между 400 и 600 от тях трябва да идват от мазнини, 200- 400 от протеини, 1100 – 1200 от въглехидрати.

С 9 калории в един грам, мазнините са най- мощният източник на енергия. Дневно трябва да ядем между 50 и 80 грама мазнини. И тук имаме полезни и вредни. Здравословните мазнини намаляват лошия холестерол.

Протеините съдържат 4 калории на грам. В една здравословна диета, дневно трябва да приемаме между 12 и 20% протеини.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване