Колко полезни са бадемите?

87251470Въпреки популярността на бадемите, ползите и вредите от тази ядка (или да бъдем ботанически точни – костилка, въпреки че дори и диетолози често ги наричат бадемова ядка) са тясно свързани и при неговата употреба трябва да бъдем внимателни.

Ползите от бадемовата ядка основно се свързват с високите нива на витамин Е в нея. Този витамин е един от най-важните антиоксиданти , който не позволява на клетките преждевременно да стареят и предпазва организма от свободните радикали.

Ползата от бадема се усеща осезаемо при уролитиазата, помага за изкарване на пясъка от бъбреците. Диетите с бадеми нормализират работата на черния дроб и далака, отстраняват жлъчката от организма, пречистват кръвта. Бадемите също действат като естествен аналгетик и имат антиконвулсивни свойства. Редовната употреба на бадеми в диетата подобрява мозъчната дейност, намалява нивото на стреса и лекува безсънието.

Ползите от бадемовите ядки  дори са забележими в бронхиалната астма, стоматит и пневмония. Пиенето на бадемовото „мляко“ може да предотврати появата на стомашни киселини и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

Козметични услуги в света отдавна са признали ползите от бадемите за кожата и косата. Поради наличието на антиоксиданти в бадема, кожата става еластична и получава здрав цвят, а косата става копринена и блестяща. Кремовете на базата на бадемовото масло се борят със стриите и целулита след бременност – вечният враг на жените. . А против косопад, трябва да натъркате главата си с гъба напоена със смлени бадеми с мляко. Ползата от бадемите могат да се забележат  и от мъжете – бадемите повлияват ефикасността на ерекцията, облекчават махмурлука.

Каква е вредата от бадемите?
Както всеки продукт,  дори толкова полезен като бадема, имат и вредни свойства. Преяждането с тях е вредно за здравето – може да предизвика  токсична или алергична реакция. Между другото, бадема е активен алерген.
Е, строго са противопоказани незрелите, горчиви бадеми. Факт е, че горчивите бадеми съдържат отровата циановодород. Тази силно отровна киселина се използва в малки количества, за да се лекува с хомеопатични средства астма, дифтерия и други заболявания.
bademi2
Бадемите се отнасят към групата на висококалоричните храни. Те, също така, са противопоказани при хора с нарушения на сърдечния ритъм и нарушено функциониране на нервната система.

Както можете да видите, както ползи, така има и вреди от бадемите. Въпреки това, ползата от консумирането на тези ядки е много по-голяма, отколкото вредите. Известно е, че след консумацията само на две ядки бадем можете да  усетите ползата на всички техни прекрасни качества, всеки ден.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване