Как да намалим нивата на триглицеридите?

triglitseridi

Триглицеридите са много важни за функционирането на нашия организъм, но трябва да са в подходящите нива. В противен случай, ако са прекалено високи, могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми.

Трябва да променим хранителните си навици и да спортуваме редовно, за да контролираме триглицеридите.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СА НИСКИ НИВАТА НА ТРИГЛИЦЕРИДИТЕ?

Триглицеридите са мазнините, които съхраняват калориите, които тялото не използва и ги пазят като резервна енергия. Разпределят липидите по различни части на тялото.

Високите нива на триглицеридите са опасни за сърцето, тъй като това състояние втвърдява и удебелява артериите, предизвиква сърдечно- съдови заболявания. А това увеличава риска от инфаркти.

Високите нива на триглицеридите са опасни не само за сърцето, но могат да предизвикат заболявания като наднормено тегло, диабет тип 2, проблеми с черния дроб и бъбреците.

НАЧИНИ ДА НАМАЛИМ ТРИГЛИЦЕРИДИТЕ

Първо, трябва да поддържаме подходящо тегло. Наднорменото тегло и затлъстяването лесно създадат проблеми с триглицеридите и холестерола.

Трябва да се храним балансирано и да спортуваме, ако имаме проблеми с излишните килограми. Ако свалите 1/10 от наднорменото си тегло, нивата на триглицеридите ви ще спаднат с 20%.

triglitseridi-1

ХРАНЕТЕ СЕ С МАЛКО МАЗНИНИ

Избягвайте наситените и трансмазнините. Те са много вредни за организма и повишават нивата на триглицеридите. Въздържайте се от консумацията на рафинирани храни с наситени мазнини. Яжте по- малко червено месо, пълномаслено мляко, масло и други храни, съдържащи мазнини.

НЕ ЯЖТЕ РАФИНИРАНИ ВЪГЛЕХИДРАТИ

Не яжте бяло брашно, рафинирана захар и всички продукти, които се произвеждат от тях. Яжте вместо тях пълнозърнестите им варианти.

ЯЖТЕ ПОВЕЧЕ ОМЕГА- 3

Омега- 3 мазнините са полезни за артериите, подобряват кръвообращението.

ПРАВЕТЕ УПРАЖНЕНИЯ РЕДОВНО

Достатъчно е всеки ден да си правите разходка по 30 минути. В съчетание с балансираното хранене, можете да контролирате триглицеридите.

НЕ ПИЙТЕ АЛКОХОЛ

Редуцирайте употребата му максимално, тъй като алкохолът много повишава триглицеридите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: ,
Публикувано в Здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване