Вредни ли са нисковъглехидратните диети?

vaglehidrati-3

Нисковъглехидратните диети обикновено се препоръчват за отслабване и възстановяване на идеалното тегло. Но има един много важен аспект, който обикновено се пренебрегва. Трябва да се храним балансирано и здравословно не само когато искаме да сваляме излишните килограми, но и по принцип.

Най- добрият начин да отслабваме здравословно е като водим здравословен начин на живот. Здравословното хранене трябва да ни бъде навик. Нисковъглехидратните диети ,наричани още лоу карб (low carb) диети, са доста спорни: дали са полезни или вредни за здравето ни?

Как действат?

Идеята на тези диети е да се ограничат въглехидратите. Има различни видове нисковъглехидратни диети, като във всяка залага на определено количество и видове въглехидрати, които могат да ни помогнат за отслабването.

vaglehidrat

Въглехидратите се съдържат в много храни и напитки, биват натурални и изкуствени, тъй като храните могат да съдържат нишесте или добавени захари. По време на храносмилането нишестето и захарите се разграждат до прости захари, които после се усвояват като глюкоза в кръвта и клетките на тялото с помощта на инсулина. Част от захарта се използва за производство на енергия. Когато са в повече се натрупват в черния дроб, мускулите и други клетки. Въпросът е дали тази диета може да бъде приемана като ефикасна, като се има предвид, че въглехидратите са източникът на енергия за тялото.

Противопоказания

Не всички експерти по хранене са единодушни, че тази диета е полезна за здравето. Някои твърдят, че е полезна за тялото и здравето, например, намалява се риска от болести като диабет, някои видове рак или сърдечни проблеми. Причината е, че тези диети карат тялото да изгарят натрупаните мазнини.

Други учени обаче са на противоположното мнение. Причината е, че големите количества животински протеини и мазнини повишават риска от рак и други заболявания. Освен това, в дългосрочен план, хората, които са отслабвали с тези диета, си връщат свалените килограми. Спазването на диетата може да е съпроводено с главоболие, лош дъх, преумора, гадене, запек, виене на свят и пр.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване