Протеините помагат да топим мазнините

proteini-dietite

Хората с наднормено тегло и затлъстяване изгарят по- трудно мазнините от хората с нормално тегло. Австралийско изследване посочва, че по- високия прием на протеини помага на тялото да топи повече мазнини.

Много предишни изследвания показват, че диетите, богати на протеини, са полезни за отслабването, но не беше ясно защо е така. По- високата засищаща стойност на протеините, в сравнение с въглехидратите, изглежда е в основата на отговора.

Учените анализирали метаболизма на хората със затлъстяване и го сравнили с този на хора с нормално тегло. Първото заключение било, че хората със затлъстяване срещат повече трудности при изгарянето на мазнините. Второто, тази трудност намалява, когато ядат повече протеини.

riba-kaltsii

Изследването продължило три дни, включвало 18 доброволци около 40- годишна възраст. От тях 4 били със затлъстяване, 8 с наднормено тегло и 6 с нормално тегло. Когато ядат храни, богати на въглехидрати и бедни на протеини (14%), се оказва, че хората със затлъстяване и наднормено тегло много по- трудно горят мазнините. По при по- висок процент протеинова храна (до 30%), тази разлика намалява значително.

Въпреки че резултати изглеждат обещаващи, трябва да обърнем внимание на няколко неща, като най- важното е следното: Не можем да заключим, че от протеините се отслабва.

Учените, които провели изследването, посочват следните богати на протеини храни: обезмаслени млечни продукти, яйца и месо. Може и растителен протеин, като орехи и боб.

Това обаче не означава, че ако искате да отслабнете, трябва да ядете само и единствено протеини. Помнете, че ключът е в балансираното хранене.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване