Напълнява ли се от растителните мазнини?

zehtin-otslabvane

Мазнините, без съмнение, са най- калоричните храни (9 калории за един грам). Все пак, грижата ни да поддържаме теглото си, не трябва да ти подтиква да допускаме грешки, като драстично отстраняване на мазнините от менюто ни. Мазнините имат фундаментална функция за организма ни. Само трябва да внимаваме с тях.

Освен че осигуряват енергия за тялото ни, изпълняват различни важни метаболитни функции: участват в образуването клетъчните мембрани, които транспортират мастноразтворимите витамини (А, Д, Е и К). В балансираната диета мазнините трябва да осигуряват между 30% и 35% от дневния брой калории, като трябва да ограничаваме наситените мазнини (10% максимум). В консумацията на мазнини най- вече трябва да наблягаме на ненаситените мазнини, които са полезни.

omega

Нека обърнем по- специално внимание на растителните мазнини. Напълнява ли се от тях? Както показва името им, те се извличат от растенията. По принцип са полезни, но има изключения. Когато тези мазнини са подложени на различни обработки, могат да станат опасни. Особено когато се съдържат в храната под формата на хидрогенни мазнини.

Наситени и ненаситени мазнини

Наситените мазнини се съдържат в храни като колбаси, сирене, пълномаслени млечни продукти или мазно месо. Когато се съдържат в повечето от храната ни, благоприятстват увеличаването на холестерола и затлъстяването.

Най- вече трябва да внимаваме с транс мазнините, които са най- опасните. Извличат се от наситените мазнини, като се подлагат на процес на хидрогенация. Съдържат се в маргарина, сосове, тестените изделия или полуфабрикатите. Доказано е, че консумацията им увеличава риска от мозъчно- съдови инциденти.

Препоръчителното количество растително олио или зехтин на ден е по 2 с.л.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване