Коя е най- подходящата диета за отслабване?

otslabvane-podpravki

Каква трябва да е формулата на успешната диета за отслабване? Според резултатите до момента най- удачната комбинация е: малко мазнини, повече протеини и въглехидрати с нисък гликемичен индекс, защото се усвояват по- бавно.

Изследването е поръчано от Европейския съюз и е на стойност 15 млн. евро. Проведено е в 8 европейски страни. Участвали са 773 семейства, в които поне един от родителите има наднормено тегло и поне едно дете на възраст от 5 до 18 години. Участвали са 938 възрастни и 827 деца. През първите осем седмици възрастните били подложени на диета с 800 калории, за да свалят поне 8% от теглото си (средно 11 килограма). През следващите шест месеца възрастните и децата се подложили на 5 различни диети.

dieta-greshki

Петте диети били с ниско съдържание на мазнини, протеините в различни количества, както и храни с различен гликемичен индекс. Никоя от диетите нямала ограничение в приетия брой калории. Целта била да се види коя диета е най- добрата, така че да не води до йо- йо ефект.

Диетата с ниско съдържание на мазнини, богата на протеини (около 30% от общия брой калории) и богата на храни с нисък гликемичен индекс, т.е., по- бавно се превръщат в енергия. Сред тази храни са, например: пълнозърнест ориз, пълнозърнести храни, бобови, плодове (без банани, киви, пъпеш, ананас) и почти всички зеленчуци, с изключение на царевица. Картофи могат да се ядат, но да не са пържени.

Трябва да се избягват храни с висок гликемичен индекс, като захар, бяло брашно, бял ориз, пържени картофи и др. Внезапното повишаване на глюкозата в кръвта се отразява негативно на метаболизма.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване