Колко калории изгаряме на ден?

otslabvane-kalorii-1

Вманиачаването по калориите може да провали диетата ви, особено ако ограничаването им не даде резултат на кантара. За да поддържаме идеалното тегло, трябва да контролираме калориите на храните (четете етикетите и на диетичните храни), също така трябва да помним, че не са единствените, когато става въпрос за отслабване.

Организмът ни постоянно консумира енергия, дори когато сме в покой (използва енергия, за да поддържа телесната температура, както и за други функции). С напредването на възрастта, енергийният разход намалява. Тялото консумира енергия, когато храносмила и обработва храните. Това е т.нар. термичен ефект на храните. Начин да увеличим енергийния разход е като практикуваме спорт, който е много важен за поддържането във форма и теглото.

От колко калории се нуждаете през деня?

Това е първият въпрос, на който трябва да отговорим, преди да се подложим на драстична диета. Всеки от нас има специфичен енергиен разход, който се влияе от фактори като възраст, физическа активност, работа, тегло. За жена, която тежи 60 килограма, активна е и редовно тренира, се необходими някъде около 1900- 2100 калории.

otslabvane-6

Най- добре е да ги разпределим на пет хранения, като закуската е най- важното от тях и трябва да ни осигури 25% от дневната необходима енергия. На втората закуска, между сутрешната и обяда, приемаме 10%. 35% на обяд. 10% на следобедна закуска. 20% на вечеря.

От колко калории се нуждаем през деня?

Всяка дневна активност води до разход на калории, дори нещо толкова просто като съня – 55 калории на ден. Ето някои от тях:

– Шофиране – 130 калории/час
– Ходене (4-5 км на час): 280 калории/час
– Каране на колело: 400 калории/час
– Тичане: 600 калории/час
– Качване на стълби: 900 калории/час
– Плуване: 450 калории/час
– Стоене на крака: 100 калории/час

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети
2 коментара по “Колко калории изгаряме на ден?
  1. SEO каза:

    Нещо много малко ми се струват тези калории… каране на колело – 400kcal? Кажете поне 1000 за един час, така няма да се обнадеждим :)Като сметна едно шоколадче от 450кал, то направо сърцето ме заболява

  2. petrus каза:

    Много полезно четиво! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване