Какво са наситените мазнини

Консумацията на мазнини е необходима, за да поддържаме здравословния баланс в организма. Но не всички мазнини са еднакви, например наситените. Това са мазнини, които благоприятстват развиването на мастната тъкан.

nasiteni-maznini

Мазнините са фундаментални за предаването на нервните импулси, за да предпазват органи като сърце, бъбреци, мозък и пр.

Има различни видове мазнини, като сред тях са и наситените, които могат да се отразят негативно на теглото и да доведат до усложнения при затлъстяване.

Какво са наситените мазнини?

Наситените мазнини са мазнини с дълга верига, които се срещат най- вече в храните от животински произход, въпреки че има храни от растителен произход, които също съдържат въпросните мазнини, например кокоса и палмата.

Въпреки че са необходими на организма, прекомерната им консумация увеличава холестерола, триглицеридите и мастната тъкан, особено в областта на корема.

nasiteni-maznini-zdrave

За съжаление, рафинираните храни съдържат най- много наситени мазнини, както и транс. Мазнините придават специфичен аромат на храните, което предизвиква вид зависимост, тъй като не можеш да спреш да ядеш, докато не свърши.

Това е един от най- големите проблеми при хората с наднормено тегло и затлъстяване. Затова е важно да знаем кои храни ги съдържат и как влияят върху здравето, за да променят някои навици и да заместят наситените мазнини с ненаситени (намаляват холестерола, подобряват кръвообращението, предпазват от сърдечно- съдови заболявания).

Калорийната стойност е същата, но химическото съдържание е различно. Различните видове мазнини са необходими за тялото, но трябва да знаете как да ги приемате и в какво количество.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване