6 суперхрани с незаслужена слава

granola

В днешно време всички сме загрижени за храната, която ядем. Склонни сме да харчим повече пари, само и само да си гарантираме по- добро качество. А от това се възползват търговците. Разнообразието обаче е огромно, а информацията – доста объркана.

Например, има храни, които са много популярни като здравословни, но всъщност не притежават такива качества, а всичко се дължи на маркетинга. Нека разгледаме няколко такива примера, посочени ни от експерти по хранене.

1 Гранола

Известна е като здравословна храна, заради високото съдържание на фибри. А ако се смеси с кисело мляко, се счита за супер храна. Обаче съдържа много захар, а зърната обикновено са приготвени в мазнина. 100 грама гранола съдържа 210 калории. Не е правилна и информацията, която определя гранолата като „енергийна“ и подходяща за закуска. Най- добрият начин да си набавим енергия е като ядем храна, която е обработена минимално и без да добавяме захар.

2 Диетичен сладолед

С настъпването на пролетта започва сезона на сладоледа. А диетичните сладоледи са идеалният начин да си угодим, без да се чувстваме виновни. Но експертите по хранене съветват да избягваме подобен вид продукти, тъй като съдържат много химически вещества.

3 Енергийни блокчета

Когато бързаме, ни се струват добра алтернатива между основните хранения. Според експертите по хранене обаче, качествата им са доста спорни. Някои съдържат шоколад, изкуствени оцветители и подсладители, химически вещества. Между храненията яжте плодове или ядки, като бадеми.

4 Многозърнест хляб или паста

Ако един хляб е приготвен от седем зърнени култури, е здравословен, то такъв, приготвен от 12, трябва да е още по- здравословен. Много често обаче под „многозърнест“ се разбира още два или три вида зърно, различно от брашното. Това обаче не ви гарантира, че продуктът е пълнозърнест.

blokcheta-energiini

5 Витаминозна вода
Всяко нещо, към което е добавена думата „витамини“, автоматично минава за здравословно. Освен това, в сравнение с газираните напитки, витаминозната вода ще ви се стори най- добрият вариант. Тези напитки обаче винаги съдържат захар, така че, по- добре си пийте обикновена вода.

6 Шейкове и сокове

Всяко лято е модерно да приемаме витамините в течно състояние, под формата на сок или шейк. Според експертите по хранене обаче, така унищожаваме една от най- важните съставки на плодовете и зеленчуците – фибрите. А когато плодът не съдържа фибра, често повишава кръвната захар. Най- добрият начин да ги консумирате е като ги ядете цели или под формата на салата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване