Кои са най – добрите източници на протеин

протеин - източнициЗа много заети хора набавянето на качествена храна е едно от трудните неща. Вечно забързани и устремени към преодоляване на поредното препятствие, купуват няколко вафли от първата будка и продължават напред. Наистина, коремът престава да свири, но тялото продължава да иска своето – витамини, минерали, мазнини, въглехидрати и протеин.

Разумно решение при липса на време е да си осигурите поне две здравословни хранения за деня. Нека те да се случват, когато сте си у дома – сутрин и вечер. В тези моменти не пропускайте възможността да се снабдите с достатъчно протеин, който е елемент с изключително значение за човешкото здраве. Тук обаче изниква другият въпрос – откъде да си го набавим.

Източници на чист протеин

Най – добрият начин да се планира обилно и здравословно хранене, е да се започне от избора на чисти белтъчини. Основно се набавят с определени продукти, но също така е добре да приемате поне по два пъти на ден и протеин на прах.

Свинско. Не се изненадвайте, крехкото свинско филе с отстранени тлъстини е прекрасен избор. Единствено трябва да сте внимателни докато пазарувате, за да не ви пробутват парчета пълни с нежелана сланина.

Риби. Сьомга, риба тон, скумрия, хек и много други представители на океанското царство, са пълни с протеини и екзотичен аромат. Още повече, че съдържат в себе си и полезните омега-3 мастни киселини. Избягвайте да ги приготвяте панирани, заложете на прием във възможно най – чиста форма.

Яйца. Чудесна храна, но не забравяйте, че не се препоръчва прием на повече от 4 жълтъка на ден. За сметка на това белтъци може да ядете колкото искате, а те на практика са чист протеин. Добра идея е да ги смесите с вкусни салати или други ястия, приготвят се изключително лесно.

Пуешко. Независимо дали ще изберете цяла птица или само месото от гърдите, пуйката е перфектен избор за здравословно хранене. Разбира се, някои части са по – силно омазнени от други, но с подходящо приготвяне този дефект може да бъде пренебрегнат.

Говеждо. Както и свинското, с него не трябва да се прекалява. Въпреки това говеждото месо е другата супер храна, която доставя неограничени количества протеин. Лошото е, че у нас е сравнително скъпо и повечето хора не могат да си го позволят за всеки ден. Приготвяйте го на скара, фурна или варено.

Мляко и млечни продукти. Всички знаем достатъчно за ползата от млякото, сиренето и кашкавала. Когато купувате обаче бъдете внимателни, защото в търговската мрежа на България рядко предлагат истински продукти, а залагат на техните заместители. Препоръчително е да си купувате мляко директно от производител (бабата от първата къща в близкото село).

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване