Опасната връзка между Безсънието и Диетите за отслабване

otslabvane-sutrin

Безсънието и диетите за отслабване са пряко свързани. Когато искате да отслабнете, променяте начина си на хранене и много често резултатът е, че не можете да се наспите и не можете да отслабнете. Ето и каква е причината:

Когато не се наспиваме добре, заради диетата, няма как да отслабнем. Получава се порочен кръг. Колкото по- малко спим, толкова по- малко отслабваме.

Когато не успяваме да си починем добре, се нарушава производството на хормоните, които регулират съня и глада. Поради това, нито можем да утолим глада си, нито да отпочинем. Тялото е нащрек.

От друга страна, хората, които спят по- добре, отслабват повече, топят повече мазнини.

Причините, поради които диетата нарушава съня ви са:

Недостатъчен прием на въглехидрати. Диетите, които елиминират напълно или рязко ограничават приема на въглехидрати, причиняват умора и не ни позволяват да се наспим добре.

-Излишък от хром. Един от страничните ефекти на този минерал е умората и разстройството на съня. Рафинираните храни обикновено съдържат големи количества хром.

-Режимът на храненията. Понякога, когато минаваме на диета, се променя режимът ни на хранене. Ако вечеряте е тежка и трудна за храносмилане, по- трудно се спи.

Храни като кафе и шоколад намаляват времето за сън.

san-otslabvane

ДИЕТИТЕ БЕЗ ВЪГЛЕХИДРАТИ И БЕЗСЪНИЕТО

Колкото повече се ограничават въглехидратите, тялото повече се стресира, защото изпитва глад. Черният дроб се натоварва, заради постоянното превръщане на мазнините в захар. Освен това:

-нивата на лептина постоянно се колебаят
-намалява чувствителността към инсулина
-безсъние

Приемът на въглехидрати увеличава производството на триптофан, аминокиселина, която увеличава серотонина, предизвикват усещане за ситост, щастие и помагат за съня.

Серотонинът увеличава мелатонина, хормон, който също помага да спим по- добре. Колкото по- малко мелатонин има в тялото ни, толкова по- трудно ни е да заспим.

Излишъкът от хром и безсънието

Както излишъкът, така и недостигът на хром променят метаболизма, което влияе индиректно на способността да произвеждаме триптофан.

Режимът и вечерята влияят върху съня

Храносмилането изисква много енергия, което забавя процеса на заспиване. Също увеличава и времето, необходимо на организма, да се наспи.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване