Как да изберем подходящата диета за отслабване – без йо- йо ефект! Виж Тук:

otslabvane-yo-yo

Йо- йо ефектът се появява обикновено след бързо сваляне на килограми в кратки срокове със строга нискокалорична диета.

Защо се случва?
Едва ли има жена, на която да не се е случвало. След строга диета, с която сме успели да свалим килограми, се връщаме към нормалното си хранене. И преди да се усетим, сме си върнали отново свалените с толкова усилия килограми. Обикновено йо – йо ефектът се случва при следните 3 ситуации:
– Когато сме на нискокалорична диета
– Когато диетата изключва определена група храни – ограничителна диета
– Когато спазваме диета за бързо отслабване
Причината да се случва в тези три случая е, че те не се основават на правилни хранителни навици. Спазваме диета, сваляме килограми, но когато се върнем към предишния си начин на хранене, те се възстановяват.

Йо- йо ефект при нискокалорични диети
Обикновено, когато спазваме такава диета, успяваме бързо да свалим килограми, но това се дължи основно на загуба на течности, а не на изгорени мазнини.
Когато сме намалили приема на калории, метаболизмът се забавя. Свиква да работи с по- малко калории, но не изгаря натрупаните мазнини, защото няма достатъчно енергия да го направи.
Когато спрем диетата, започваме да приемаме два пъти или повече калории допълнително, отколкото организмът е свикнал. Бавният метаболизъм не може да ги изгори и мазнините започват да се трупат още по- бързо.
Обикновено тези диети не включват правене на упражнение, тъй като калориите са малко и тялото няма сили за допълнителни натоварвания.

otslabvane-korem-2

Йо- йо ефектът и ограничителните диети
Когато спазваме диета, която изключва определена хранителна група, се случва подобно нещо, като при нискокалоричната диета. Обикновено се изключват въглехидратите. Когато спрем да ги приемаме, тялото свиква без тях и си набавя енергия от другаде. Организмът влиза в състояние на кетоза и изгаря натрупаните мазнини.
Когато се върнем към нормалното хранене, тялото започва да „складира“ въглехидратите, за да е подготвено за ситуация, ако отново остане без тях. Енергията се натрупва под формата на мазнини и ако не правим упражнения, няма да успеем да я изгорим.

Йо- йо ефектът – слабото място на бързите диети
Предните две диети – нискокалоричните и ограничителните, са основните видове бързи диети. Основният проблем при тях е, че не водят до промени в хранителните и двигателните навици. Но ако искаме бързо да свалим няколко килограма, трудно ще го постигнем с балансирана диета. Може да си постигне само с ограничаване в храненето. Но като се върнем към нормалното си хранене, всичко се връща обратно. А пък метаболизмът се е забавил заради ограниченията.

Как да избегнем йо- йо ефекта?
За да го избегнем, трябва да използваме диета, която не ограничава калориите под минимума, балансирана е и се основава на приема на здравословни храни. Трябва да съдържа основните групи храни – протеини, въглехидрати и мазнини, без да ни лишава от тях.
Храненията трябва да се разпределят на между 3 и 5 приема, така че да не се стига нито до гладуване, нито до преяждане.
Разбира се, трябва да се движим повече.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване