8 начина да избягваме преяждането, докато сме на диета

otslabvane-donat

Едно от най- трудните неща, когато започнем диета за отслабване, е да ограничим храненето. Въпреки че трябва да сме яли достатъчно, за да не гладуваме, не трябва да прекаляваме, иначе обезсмисляме диетата.

Как да разберем, че сме яли достатъчно? Изглежда на пръв поглед елементарно, но за доста хора не е така. Причината е, че когато ядем, за да тушираме някаква емоция, когато не комбинираме правилно храната или имаме лоши хранителни навици, всичко се обърква. Често дори ядем, без да чувстваме физически глад, а заради нервно напрежение.
За да разпределим храната в диетата по най- добрия начин, без да преяждаме, ето няколко полезни съвета:

1. Никога да не забравяме закуската
Ако все не намираме време да закусим сутрин, добре е да ставаме по- рано с 20 минути. Хората, които на закуска ядат полезни мазнини, протеини и въглехидрати, през целия ден се хранят с по- малки порции.
2. Хранене на 4 часа
Вместо да ядем по три големи порции на ден, добре е да разпределяме храната на по- малки приеми, като правим и леки закуски в определени часове. По този начин избягваме възможността да ни налегне вълчи глад. Също така, поддържаме стабилни нивата на кръвната захар и на енергията.
3. Включване на протеини в храненето
Научно е доказано, че жените, които консумират 30% от калориите си под формата на протеини, са сити за по- дълго време и по- рядко изпитват глад. Диетолозите съветват да включваме протеин във всяко хранене: яйце, риба, пилешко, млечен продукт. Както и растителни протеини за вегетарианците: орехи, леща, фасул и пр.

dieta-riba-ton
4. Водене на дневник на храненията
Препоръчително е да се записва каквото сме яли и как се чувстваме след това. По този начин ще научим повече за хранителните си навици и по- лесно ще се справим с вредните. Но, първо, трябва да сме напълно честни със себе си. И, второ, има опасност от вманиачаване по отслабването. Така че, може да го правим само в началото, за да си набележим какво да поправим.
5. Да се избягва храненето по малките часове
Когато си лягаме късно, това най- често означава, че сме яли няколко пъти след вечеря. А колкото по- късно приемаме храна, толкова по- малка възможност имаме да изразходим калориите. Затова, добре е да си лягаме в разумен час, да спим по 8 часа и така със сигурност ще ядем по- малко и ще отслабнем.
6. Бавно хранене
Бавното и внимателно хранене помага много на храносмилането и помага на мозъка навреме да разбере, че вече сме се наяли. Доказано е, че са необходими 20 минути след хранене, за да достигне сигнал до мозъка, че вече тялото е сито.
7. Пълнозърнести храни, без обработка
Добре е храната, която консумираме, да не е рафинирана или подлагана на допълнителни обработки, като замразяване и пр. Полуфабрикатите не се препоръчват.
8. Да започваме вечерята със салата
Не само защото са полезни, но и същото са богати на вода и фибри. Ще ни заситят преди да преминем към основното и така няма да се изкушаваме да прекаляваме.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване