Затлъстяване при жените води до оглушаване

Високата телесна маса и голямата талия са пряко свързани със загубата на слуха при жените, показа научна разработка, започнала в далечната 1993 г. За това време в изследването били наблюдавани общо 68 421 жени на възраст от 25 до 42 години.

затлъстяване и оглушаване

Миналата седмица в Ню Йорк приключи отчитането на резултатите, като при анализа са взети под внимание и фактори като възраст, тютюнопушене, диабет, високо кръвно, други. В крайна сметка бе установено, че дамите с по – висок Индекс на телесната маса (ИТМ) имат по – голям риск от загуба на слуха.

Оказва се, че жените с ИТМ до 25 пункта (нормално тегло) нямат почти никакви проблеми със слуха, докато при следващата група с ИТМ 25 – 29, се наблюдава 8 % оглушаване. Проблемите нарастват прогресивно успоредно с нивата на наднормено тегло: ИТМ 30 – 35 – 11% недочуват, ИТМ 35 – 39 16%, а групата сериозно затлъстели с индекс 40+ са най – зле с ушите – цели 19 на 100.

Във връзка с този въпрос учените установиха още една полза от високата двигателна активност – намалява риска от загуба на слух. Дори не е задължително да посещавате фитнес или да тренирате усилено, за да се предпазите е необходимо просто да ходите пеша поне по 4 – 5 часа на седмица.

„Предполагаме, че затлъстяването компрометира притока на кръв към вътрешното ухо и това по някакъв начин предизвиква проблеми при жените. Чрез извършването на леки упражнения състоянието може значително да се подобри, въпреки че загубата на слуха е неизбежна част от остаряването. Все пак не се отказвайте и бъдете активни”, призовава авторът на изследването д-р Шанън Кърхейн.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване