Възможни причини за бавен метаболизъм

metabolizam-saveti

Въпреки че спазвате съвестно диетата си, не успявате да свалите очакваното тегло. Ето кои фактори влияят негативно върху процеса на отслабване.

Метаболизмът трансформира в енергия храната, която приемаме. За всяка дейност, която извършваме, като дишане, мигане, сън и пр, е необходима тази енергия. А я получаваме от храната. Когато метаболизмът е бавен, вместо да произвежда енергия, той започва да я трупа.

Причини за бавен метаболизъм

Възрастта. С напредването на възрастта мускулната маса намалява и се увеличава мастната. Този процес забавя метаболизма. След 25- годишна възраст започваме да губим мускулна маса. Затова е важно да тренираме, за да я поддържаме.

Начин на живот. Заседналия начин на живот, неправилните хранителни навици, някои лекарства го забавят. Гладуването или пропускането на хранения също забавя метаболизма. За да го поддържаме, трябва да ядем всеки 3- 4 часа.

metabolizam-bazisen

Бързо хранене. Когато се храним бързо, кръвната захар рязко се повишава. Тъканите не могат да я усвоят, затова се натрупва в клетките, като предизвиква забавяне на метаболизма.

Хипотиреоидизъм. Когато щитовидната жлеза не работи правилно, предизвиква метаболитни нарушения.

Диабет. Хората с диабет имат по- бавен метаболизъм. Високите нива на глюкоза в кръвта предизвикват реакция на спестяване, тъй като има излишък от енергия. Това забавя метаболизма.

Лош сън. Недоспиването забавя метаболизма. Освен това, стимулира глада.

Околната среда. Тя също влияе на метаболизма ни, например, студеният климат го стимулира, а горещият – го забавя.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване