Кои мазнини можем да ядем, за да отслабнем

Когато се храним трябва да имаме предвид не само количеството на мазнините, но и качеството им. Ако искате да отслабнете или просто да живеете здравословно, ще ви е необходимо да знаете от кои се напълнява повече – от наситените или от ненаситените мазнини.

polezni-maznini

Те са макронутриенти, които участват в изграждането на храната. Затова трябва да знаем колко да ядем, не само ако искаме да отслабваме, но и заради качествата им.

Наситените мазнини и трансмазнините са опасни за здравето, не само защото предразполагат към затлъстяване, но и защото запушват артериите, което може да доведе до сърдечно- съдови заболявания.

Въпреки че най- добрите мазнини са мононенаситените и полиненаситените, изниква интересен въпрос.

ЕДНАКВО ЛИ СЕ НАПЪЛНЯВА ОТ НАСИТЕНИТЕ И ОТ НЕНАСИТЕНИТЕ МАЗНИНИ?

Отговорът е „Да“. 1 грам наситени, транс и омега- 3 мазнини доставят еднакъв брой калории: 9 кал.

Тогава логично възниква друг въпрос: Едно и също ли е да ядем храни, богати на наситени мазнини или на ненаситени? Тук обаче отговорът е отрицателен.

Въпреки че различните видове мазнини доставят еднакъв брой калории, не действат по еднакъв начин в тялото.

Не яжте тези храни, за да сте слаби

Не яжте тези храни, за да сте слаби

Наситените и транс мазнините увеличават холестерола и триглицеридите запушват артериите и причиняват сърдечно- съдови заболявания. Ненаситените мазнини (особено омега- 3, омега- 6 и омега- 9) увеличават добрия холестерол, почистват артериите и предпазват от сърдечно- съдови заболявания.

Ако имате наднормено тегло, трябва задължително да изберете ненаситените мазнини, тъй като предпазват от болести, свързани с теглото. Диабет, чернодробни и бъбречни болести са тясно свързани с приема на мазнини с лошо качество.

Ако искате да отслабнете, не яжте храни с наситени мазнини – рафинирани храни, тлъсто месо, масло, колбаси и др. Заместете ги с храни, които съдържат ненаситени мазнини като риба, семена, ядки, пълнозърнести храни, и др.

Защо е полезна рибната мазнина. ВИЖ ВИДЕОТО:
http://youtu.be/WxOzJjaF4X8

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване