Групата на мазнините

plastichna-operacija_442b5a0400Ако искаме да отслабнем, много е  важно да знаем какви са мазнините, които влизат в нашето тяло. Така ще направим точен избор на „нашата“ диета – диетата, която ни подхожда най-много и е най-ефективна за нас. Мазнините, които приемаме с храната са разделени, грубо, на две групи -наситени и ненаситени мазнини.

Наситените мазнини:

По своята същност те имат традиционно животински произход. Присъстват в млечните продукти, месото, яйцата, сладоледа, сметаната. Но също така и в такива продукти като какао и кокосов орех.

Свръхпредлагането на мазнини за тялото не е добре. Не само заради факта, че увеличават нивото на холестерола, но и защото те допринасят за увеличаване на нивото на кръвното.

Ненаситените мазнини.

В групата на мазнините те са разделени на няколко типа.

а)Ненаситени мазнини първи тип. Може да ги намерим  в зехтина, ореховите ядки, авокадото и бадемите. Този вид мазнини е най-полезен, тъй като той е този, който помага за намаляване на нивата на „лошия холестерол“, без да причинява вреда. Освен това, помага да се предотврати окисляването на LDL мазнините, като по този начин се възпрепятства неговото отлагане по стените на кръвоносните съдове.

б) Ненаситени мазнини втори тип . Те са в кимиона, орехите, царевицата, слънчогледа и соевото масло. Въпреки, че те намаляват нивото на „лошия холестерол“,  в същото време намаляват нивото на HDL.

в) Рибено масло. По- богата на рибено масло е рибата от северните морета (херинга, скумрия, сьомга, риба тон, треска), както и някои видове растителни продукти. Тео значително намалява риска от заболяване и смърт от сърдечно-съдови заболявания. Една диета, включваща риба, ще бъде полезна за вашето здраве.

г) трансформираните мазнини. Това са мазнините в  продуктите като маргарин и почти всички продукти на хранително-вкусовата промишленост. Ненаситените мазнини от растителен произход, подложени на химическа-технологична преработка. Трансформираните мазнини може да увеличат нивото на „лошия холестерол“ в кръвта и намалят съдържанието на „добрия“. Така преработени, мазнините се съдържат във всички  продукти, които се използват за производството на маргарин.

Необходимо е да се внимава при използването на продуктите на базата на трансформираните мазнини. Въпреки, че тези продукти се рекламират като „без холестерол“, някои експерти са намерили паралел между сърдечно-съдовите заболявания и употребата на тези продукти.

Холестеролът е строителния материал за тъканите на тялото и хормоните, но когато той е над желаното ниво, става вреден и опасен.

Метаболитен синдром

Този синдром се характеризира с такива свойства като – мазнините в коремната област, заедно с увеличаване на хормона инсулин. Между тези два симптоми има  тясна връзка.

2822_300Отлагането на мазнини в областта на корема води до повишени нива на инсулин и води до затлъстяване. В този случай има и други симптоми: развитието на хипертонична болест, прекомерни нива на глюкозата, намалени нива на „добър“ холестерол, високи нива на триглицеридите, което причинява натрупване на мазнини в тъканите на тялото. Когато тяхната концентрация е по-висока от нормата идва запушване на кръвоносните съдове.

В заключение, ние отбелязваме, че промяната в начина на живот, упражнения и подходящата диета и система за хранене може да предотврати сърдечно съдовата склероза и да ни направят по-привлекателни и по-здрави.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване