Топ 5 висококалорични храни

висококалорични храниКалориите са основната измервателна единица за енергийната стойност на храната, необходима за поддържането на основните жизнени функции. Един от основните въпроси стоящи пред хранителните експерти е да се определи колко точно калории е удачно да се приемат за денонощие от всеки отделен индивид, за да се гарантира неговото добро здраве.

Количеството е строго различно за всеки отделен човек и зависи от фактори като възраст, пол, цялостна кондиция, мускулна маса и др. Приемът на твърде малко калории за продължителен период от време е крайно нежелателно, защото предизвиква редица болестни състояния като мускулна атрофия, занижен имунитет и в крайна сметка мъчителна смърт. От друга страна, яденето на твърде много води до затлъстяване, увеличава шансовете за поява на сърдечни заболявания, рак и диабет тип ІІ.

Важно е да разберете, че не всички висококалорични храни са вредни. Ето списък на пет от най – популярните:

Животински мазнини – Вредни

Направете всичко възможно, да сведете консумацията на животински мазнини до тоталния минимум. Това не значи, че не трябва да ядете месо или млечни продукти, просто изберете нискомаслените варианти.

Рафинирани растителни масла – Вредни

Рафинираното олио по нищо не отстъпва на животинските мазнини по своята вредност. Опитайте да го замените със зехтин, който е значително по – полезен. Съдържа Омега-3 мастни киселини, които са необходими за всяка здравословна диета.

Ядки и семена – Полезни

Пълни с витамини, минерали, здравословни мазнини, фибри и протеин, ядките са чудесна закуска. Особено ако са сурови и не са поръсени със сол. Имайте предвид обаче, че те са висококалорични и поради това бъдете предпазливи когато ги ядете.

Дресинг за салата от магазина – Вредно

Търговците обикновено се стремят да ни пробутат възможно най – евтината стока на възможно най – висока цена. Извличането на огромен процент печалба е напълно несъвместим със здравословното хранене, защото качествените продукти струват много. Все пак на вас самите не ви коства кой знае колко да си направите сос за салата сами. Вярно, ще се потрудите малко, но за сметка на това ще знаете какво сте сложили на масата.

Фъстъчено масло – Полезно

Не много популярно у нас, фъстъченото масло е препоръчвано от специалистите по целия свят. Обикновено се приема по една или две лъжички на ден, защото по – големи количества ще попречат на вашата диета за отслабване.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване