Диета за мозъка или как да бъдем по – мъдри през 2014 г.

Отдавна е известно, че боровинките, спанака и богатите на Омега-3 мастни киселини храни са изключително полезни за мозъка. Но знаете ли, че също така има и още една дузина продукти, които могат да защитят малките сиви клетчици и да им помогнат да работят по – добре?

червено вино

Лук. По време на научен експеримент, изследователите направили сравнение между две групи лабораторни мишки: едните с нормална диета, а другите с меню обогатено с екстракт от лук. Когато индуцирали инсулт по изкуствен начин сред животинките, голяма част от захранваните с лук оцелели и мозъците им били засегнати в значително по – малка степен. Причината се крие във факта, че лютивият зеленчук е изключително богат на антиоксидантни екзими като каталаза и глутатион пероксидаза, които блокират създаването на реактивни кислородни съединения. Това е изключително важно, защото именно тези реактивни съединения увреждат защитната кръвно – мозъчна бариера по време на удар.

Яйца. Героят при яйцата се нарича „холин” – хранително вещество (съдържа се също в пилето и боба), което предпазва мозъка с напредване на възрастта. Учени изследваха близо 1 400 души в полово зряла възраст и бе установено, че тези с най – висок прием на холин имат не само по – добра памет, но и по – малко симптоми за заболяване на кръвоносните съдове в мозъка (това заболяване води до деменция). Холинът е необходим, за да се образува невротрансмитера ацетихолин, който играе основна роля в здравето на мозъка и състоянието на паметта. Препоръчителното дневно количество холин е 550 мг, което се съдържа в 5 твърдо сварени яйца.

Кафе. Изненадващо, но и кафето намира своето място сред полезните за мозъка храни. Според изследователи от Университета в Южна Флорида, то е изключително полезно за превенция болестта на Алцхаймер. По време на експеримент учените установиха, че редовната консумация на кафе увеличава нивата на хормони, които смекчават симптомите на болестта. Произвеждат се нови неврони и се създават връзки между вече съществуващите. Лекарите твърдят, че човек има нужда от 4 чашки кафе на ден, приети най – късно до 16: 00 часа.

Цитруси. Сред хората консумирали повече цитрусови плодове през последните 14 години, е имало 10% по – малко случаи на инсулт, сравнено с тези които не ядат екзотични плодове. Благотворният ефект се дължи на някои съединения, открити в портокалите и грейпфрута, наречени флавоноиди. Химикалите подобряват функциите на кръвоносните съдове и намаляват риска от инсулт, защото пречат да се образуват кръвни съсиреци. Имайте предвид, че продаваните по магазините плодови сокове далеч не са полезни – първо са тъпкани догоре със захар и второ – никой не знае дали в тях въобще има плод. Яжте пресни, цели цитруси.

Червено вино. Съединения в гроздовите семена също могат да помогнат срещу Алцхаймер. Учени установиха, че екстрактът от гроздови семена значително намалява нивата на протеините, допринасящи за развитие на болестта. Здравословните съединения също се намират и в червеното вино, така че нищо не ви пречи да изпиете една чаша на вечеря.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване