Ето как хормоните влияят върху теглото ни! Виж Тук:

otslabvane-metabolizam-1

Факт е, че хранителните навици са пряко свързани с теглото. Но не са единствените отговорни за качването или свалянето на килограмите. Много хормони участват също в процеса и му влияят пряко.

Те регулират различни функции на тялото, включително метаболизма, апетита и храносмилането. Затова, дисбалансът в хормоните води до трупане на килограми.

ХОРМОНИТЕ И КОНТРОЛЪТ НА ТЕГЛОТО

Лептин. Този хормон се отделя от мастните клетки и има функцията да показва на мозъка, че вече имаме достатъчно натрупана енергия и не се нуждаем от още калории. Балансът му определя дали ще имаме здравословно тегло. Проблемът е, че когато сме натрупали голямо количество мазнини, мозъкът не успява да получи сигнала от хормона. Добре е да ядем повече плодове, зеленчуци и храни, богати на антиоксиданти.
Инсулин. Той е сред най- известните хормони, тъй като играе важна роля за контрола на захарта. Освен това, участва в обмяната на веществата, като увеличава енергийния разход. Когато не е в норма, улеснява натрупването на захарите под формата на мазнини и затруднява отслабването.
Кортизол. Популярен е с наименованието хормон на стреса. Свързан е с натрупването на мазнини по корема. Функцията му е да контролира метаболизма на мазнините, протеините и въглехидратите. Негативното му въздействие се предизвиква от стрес или от други дразнители.
Естрогени и андрогени
Естрогените са основните женски хормони, докато андрогените са мъжките. И двата вида са свързани с разпределянето на мазнините по тялото, което обяснява защо телесните мазнини варират според активността във всеки един от етапите на развитие.

otslabvane-9
Хормон на растежа
За да отслабваме по- лесно, нивата на този хормон трябва да са повишени. Дейността му предизвиква взаимодействие между мастните клетки и стимулира трансформацията на енергията. За да стимулираме отделянето на хормон на растежа, трябва да спортуваме редовно и да спим по- малко от 8 часа.
Епинефрин
Известен още като адреналин. Този хормон има голяма роля в превръщането на мазнините в енергия. Дейността му потиска апетита, предпазва от трупане на мазнини по корема и помага срещу затлъстяването.
Адипонектин
Синтезира се от мастната тъкан и участва в метаболизма на глюкозата и мастните киселини. Дейността му подобрява свойството на мускулите да получават енергия от въглехидратите. Увеличава ритъма, чрез който тялото разгражда мазнините. Контролира апетита. Физическата активност и консумацията на мононенаситени мазнини поддържат баланса в нивата му.
Иризин
Отделя се при физическата активност и е сред най- ефективните в топенето на мазнините. Продължава да действа, дори когато сме свършили с упражненията. Превръща бялата мазнина в кафява.
Холецистокинин
Контролира апетита чрез намаляване приема на калории. Когато се освобождава, удължава усещането за ситост след всяко хранене.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване