Чудодейно отслабване: диета със сън!

spane-maznini

Може да ви прозвучи като „чудодейна“ диета, защото може да ни помогне да отслабнем без усилия. Но е нещо, доказано от науката: недоспиването променя нивата на някои хормони, като последствието е, че ядем много и напълняваме. И при това, с много.

В началото е само народната мъдрост, че възрастният човешки индивид трябва да спи между 7 и 8 часа, при децата – повече. Но през последното десетилетие се натрупват повече научни доказателства по въпроса колко е вредно да се спи малко.

Проведени са много изследвания, в които се определя колко часа трябва да спят участниците в експеримента. Проверява се и как се влияят хормоните при различните часове сън. Липсата на сън води до намаляване на лептина, хормонът, който потиска апетита, а увеличава грелина, който го стимулира. Резултатът е предвидим: ако спим малко, напълняваме.

sun

Тъй като този механизъм все още не е много популярен сред населението, може би си мислите, че ефектът не се забелязва. Лошият сън или липсата му увеличава риска от затлъстяване с 40% – 50%. Успехът от диетата за отслабване е под въпрос, ако не спим достатъчно.

Хората, които спят по- малко от пет часа, имат с 6 см по- голяма талия, отколкото тези, които спят правилно. Липсата на сън по- опасен за децата: тези, които спят по 5 часа, удвояват риска от затлъстяване. При старите хора обаче тази връзка вече не важи.

Разбира се, не е добре и да прекаляваме със съня: повече от 10 часа сън също води до затлъстяване.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване