Бигорексия: кога спортът вече не е здравословен

Хранителните разстройства се характеризират с това, че страдащите от тях виждат фигурата си по начин, който не отговаря на действителността. Бигорексията е едно от тях. Засяга и мъже, и жени. Най- податливи са тийнейджърите.

muskuli-hrana

Какво е бигорексия?

Хората с това разстройство виждат себе си като слаби и без мускули. Търсят по компулсивен начин продукти, които да им помогнат да имат повече мускулатура и тренират много интензивно, за да я развият. Обикновено страдат хора, които са вманиачени по качване на телесна маса, както и културисти.

Симптоми ма бигорексията:

– Тренира се повече от 3 часа на ден
– Ядат без ограничения, за да качват тегло
– Виждат тялото си като слаби, а всъщност не са
– Не спират да тренират. Ако не могат да направят тренировката си, се чувстват зле, виновни или ядосани
– Когато се вманиачат, започват да се изолират социално
– Консумират анаболни стероиди
– Чувстват се виновни за начина, по който изглеждат
– Не приемат добре критиките
– Трудно изразяват емоциите си

muskuli

На какво се дължи бигорексията?

Въпреки че може да е емоционална причината, има и други. Свързва се с нервната система, биохимично изменение, свързано с нивата на серотонина.

Също като при булимията или анорексията, бигорексията включва социокултурален елемент, който влияе на страдащите. Според разбирането за физическа красота, смятат, че трябва да имат определено тегло и мускулатура, за да се чувстват атрактивни и социално приети.

Психологически аспект

Може да засегне хората, които не могат да се справят с някакъв емоционален проблем: тъга, самота и пр. Обикновено профилът им ги кара да изглеждат нечувствителни, тъй като е чувство, което се свързва със слабостта, обикновено обичат да контролират и трудно владеят гнева си.

Сърцето, черния дроб и костната система са засегнати от прекаляването с храна и често се стига до наднормено тегло. Мускулите губят гъвкавостта си, могат да се появят виене на свят, конвулсии, безплодие, еректилна дисфункция, проблеми с простата, стомаха и главоболие.

Терапия на бигорексията

Хората с това разстройство трябва да се справят с ниското си самочувствие и неспособността да се изразяват в емоционален аспект. Затова се нуждаят от терапевт, психолог, който има опит с хранителни разстройства.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване