Причинява ли изкуствената светлина напълняване?

noshtna-rabota

Отговорът е: Да. Продължителното излагане на изкуствена светлина, което е нещо нормално за съвремието ни, когато навън вече е тъмно, пречи на процеса на топене на мазнини през нощта.

Според учени, настоящата пандемия от затлъстяване по света, се дължи до известна степен и на изкуствената светлина.

Вдъхновени от предишно изследване, група изследователи решават да открият каква е причината за напълняването при продължително излагане на изкуствена светлина, особено върху кафявата мазнина.

Учените излагат на продължителна светлина мишки в продължение на 12, 16 или 24 часа на ден в продължение на пет седмици. В това време наблюдават нивата на кафявата мазнина и скоростта, с която глюкозата и мастните киселини се усвояват от кръвообращението, за да установят дали тъканта използва по- малко енергия.

napalnyavane-2

Резултатите показват, че мишките, излагани по 24 часа на изкуствена светлина, имат между 25 и 50% кафява мазнина в повече, отколкото тези, които са изложени по 12 часа, въпреки че са се хранили и са се движили еднакво.

Учените установили, че работата кафявата мазнина намалява при излагане на такъв тип светлина, поради което мастните киселини и глюкозата по- бавно се обработват. Според изследователите, изкуствената светлина вероятно обърква циркадния ритъм.

Когато се излагаме на повече светлина през деня, се увеличава способността ни да спим вечер, както и настроението. Така че, използвайте на максимум естествената светлина през деня.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване