Откриха гена, който ни кара да обичаме сладкото

sladko-otslabvane

Две групи изследователи от САЩ разкриха причината защо някои хора изпитват истинска страст към сладкото.

Учените успяха да идентифицират генетичния спусък, който предизвиква страстта към сладкото и откритието им води поне до два извода. Поставя основите на познанието как предадените електрически импулси от вкусовите луковици до мозъка определят предпочитанията ни към вкуса и в същото време позволява създаването на нови овкусители.

sladko

Нещата стоят горе- долу по следния начин: страстта по сладкото се предизвиква още щом захарта влезе в контакт с вкусовите луковици. Сладките храни, богати на въглехидрати с висока хранителна стойност, се разпознават от рецепторите във вътрешността на нервните клетки на вкусовите луковици по езика. До момента бяха известни само рецепторите, които разпознават горчиво и солено. Беше известно, че освен генът, който разпознава горчивото, се намира в хромозом 4, който контролира производството на протеин G, но рецепторите на сладкото бяха мистерия.

За да ги открият, учените концентрираха вниманието си върху хромозом 4. В изследванията участват мишки, които обичат сладко и такива, на които им е безразлично. В мишките, които не обичат сладко, открили, че ген T1R3 е леко променен. Така установили, че този ген е свързан с предпочитанието към сладко.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване