Какво се случва в тялото ни, когато пропуснем хранене?

Точно сега не чувствате глад, искате да направите диета или  нямате време да седнете да се храните: сигурно пропускате хранене от време на време по някаква причина. Ако мислите, че единственото, което се случва в тялото ви е, че имате малко енергия и сте много гладни, това е само върхът на айсберга. Открийте истинската реакция на организма ви, когато пропуска закуска, обяд или вечеря.

glad-dieta

Реакция на тялото

Първо се променят нивата на захарта. Мислите че, глюкозата е единственият източник на енергия, който приемаме от храната за клетъчния метаболизъм. Затова нивата трябва да са балансирани. Захарите, които получава тялото с помощта на инсулина и влизат в клетките, за да ни снабдят с енергия. Без необходимите калории, тялото трябва да прави усилия, за да пести енергия и се забавя метаболизма.

Когато пропускаме хранене, тялото търси друг начин да се сдобие с енергия. Организмът зависи от собствените си запаси на енергия, като гликогенът натрупан в черния дроб и мускулите. Ако гладът трае по- дълго, ще използва мазнините и протеините.

glad-fakti

Ефект върху здравето

Може би последният път, когато сте пропуснали хранене, сте усетили умора, главоболие, раздразнителност и лошо настроение до края на деня. Това са типични симптоми за хипогликемия. Ако не се справите с тях, може да се появи затруднение при ходенето, гадене и тахикардия. Ако тренирате, това ще навреди на времето ви за възстановяване и на имунната система.

Гладът засяга различни части на тялото. Стомашната киселина може да започне да дразни стомаха, което може да доведе до гастрит. Други потърпевши са червата, които имат микровласинки за усвояване на веществата. Ако не сте яли повече от 72 часа, се губят стомашни микровласинки и не се усвояват вещества.

Когато сме на диета, чувството на глад може да ни подтикне към нездравословна храна. Мозъкът активира механизми за компенсация и увеличава предпочитанията си към по- калорична храна. Затова започваме да се тъпчем безконтролно с най- неподходящата храна.

Какво се случва, когато започнете отново да ядете

Когато отново хапнете нещо, след 8 часа, тялото ви чувства облекчение, но за кратко. Метаболизмът пак е бавен, тъй като промените са се отразили на тялото, което вече не знае кога отново ще получи калории. Нивата на захарта продължават да са нестабилни. Ниска енергия, умора, главоболие, промени в настроението са симптомите, след като вече сте яли.

Ако искате да отслабнете и да не излагате тялото си на риск, яжте по- малко, но редовно през целия ден.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване