Как да регулираме хормоните си, за да отслабнем

apetit-1

Хормоните са мощни химически вещества, които тялото ни отделя, и от които зависи до голяма степен неговото функциониране.

Гладът, сънят, щастието, стресът… т.е., повечето неща, които усещаме и чувстваме, зависят от хормоните. Те контролират всичките ни настроения.

Така или иначе, всеки организъм работи по различен начин и има свои собствени нива на хормоните. Но ако искате така да се променят, че да можете да отслабнете, ето как да го постигнете:

Контролирайте позивите си за хранене

Лептинът е основният хормон, който контролира глада и ситостта. Изплаща сигнал до мозъка, че вече сте се заситили. При жените с наднормено тегло нивата на този хормон обикновено са много високи и дори стават резистентни към него.

Има случаи обаче, когато при жени с ниски нива на този хормон, гладът е много силен.

За да контролирате лептина, трябва да обърнете внимание на съня си. Трябва да спите нощем между 6 и 8 часа.

trenirovki

Работете върху мускулите

Обикновено свързваме тестостерона с мъжете, но и жените го синтезират, макар и в по- малки количества. Този хормон влияе най- много върху развиването на мускулите, а колкото повече мускули имате, повече калории изгаряте, дори когато тялото ви е в покой. Ниските нива на тестостерон могат да причинят инсулинова резистентност и така тялото да започне да трупа повече килограми.

Как да вдигнем нивата на тестостерона? Може да започнете да тренирате с мускули. Не само мускулите ви ще станат по- силни, но и ще изгаряте повече калории, без да се усетите.

Новият ви съюзник – протеинът

Всеки път, когато ядем нещо, червата ни отделят определени хормони, които не позволяват храносмилането да се случва прекалено бързо. Това ви кара да се чувствате по- сити и да не ядете повече от необходимото.

Какво да направим, за да синтезираме повече от хормоните, които ни поддържат сити повече време? Яжте повече протеини, сложни въглехидрати, ненаситени мазнини. Включете по 20 грама протеини във всяко хранене, за да сте сити за повече време.

Щитовидната жлеза

Това е орган на врата, който произвежда различни хормони, които контролира колко калории изгаряме. Автоимунните заболявания засягат щитовидната жлеза. Ако забележите, че много сте напълнели, без да сте променили хранителните си навици, или косата ви много е изтъняла, чувствате се преуморени, е желателно да се консултирате с лекар.

Много жени страдат от различни проблеми с щитовидната жлеза, което засяга метаболизма в различна степен.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване