Хормоналният дисбаланс – честа причина за напълняване

Хормонален дисбаланс е сред основните причини за напълняване, но често забравяме за нея. Човек може да напълнее по много различни причини: липса на физическа активност, неправилно хранене и др. Но сред много честите причини е именно хормоналният дисбаланс.

otslabvane-taliq

Повечето причини имат своето обяснение (като изключим хормоналния дисбаланс) – приемаме повече калории, отколкото изразходваме. Но ако се храним балансирано и следваме определена физическа програма, а продължаваме да сме си пълни?

В такива случаи е доста вероятно да имаме хормонален дисбаланс, който да ни пречи да отслабнем. Проблемът е обаче, че често се случва потърпевшия да открие друго обяснение и да подмине хормоналното разстройство.

Например, някои лекарства като антидепресантите, стабилизатори на настроението, лекарства при високо кръвно, диабет, също могат да доведат до увеличаване на теглото. Също някои стероиди, заместващи терапии с хормони, контрацептиви могат да доведат до прогресивно напълняване.

-dieta-(1

ФУНКЦИЯТА НА ХОРМОНИТЕ

Хормоните са химически продукти, които се освобождават от клетките ни. Действат като предават сигнали от една клетка на друга чрез кръвообращението. Хормоните засягат клетъчния метаболизъм в зависимост от типа сигнал, който подават. В зависимост от увеличаването или намаляването на клетъчния метаболизъм, тялото напълнява или отслабва. Хормоните са част от ендокринната система, която се контролира от хипофизата.

Хормонален дисбаланс се появява при растежа и развиването на тялото. Понякога се дължи на нормални физиологични причини, друг път е заради начина на живот.

Ако спазвате добър хранителен режим и се движите достатъчно, но не отслабвате, обърнете се към ендокринолог.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване