8 мита за храненето и отслабването

otslabvane-10

Въпреки че буквално сме заринати от информация за храната, за това как трябва или не трябва да се храним, много трудно може да се отсее това, което наистина действа от популярните твърдения, които обаче нямат нищо общо с реалността.

Нека развенчаем днес няколко много известни мита, свързани с храната и отслабването:

Мит № 1: Въглехидратите са вредни и трябва да ги избягваме
Те са необходими на организма ни, тъй като го зареждат с енергия. Но трябва да умеем да подбираме тези въглехидрати, от които не се пълнее от другите, които лесно водят до трупане на килограми. Ако искаме да сме във форма, трябва да избираме пълнозърнестите храни, плодове, зеленчуци.

Мит № 2: Не трябва да се яде преди тренировка.
Ако хапнем преди да започнем с упражненията, ще сме по- издръжливи отколкото, ако ги правим на празен стомах.

Мит № 3: Не трябва да се яде след тренировка.
Ако хапнем подходяща храна до 30 минути след тренировка, помагаме да се натрупа повече мускулна маса. Също така, подпомага възстановяването на тялото. Можем да изпием един домашен протеинов шейк или да хапнем някакъв протеин.

Мит № 4: Трябва да се избягва консумацията на мазнини, тъй като са много калорични.
Всъщност, не трябва да се страхуваме от мазнините, просто не трябва да прекаляваме с количеството. Мазнините са задължителни за функционирането на тялото. Също така са много важни, когато искаме да отслабнем. Освен това, помагат да поддържаме апетита си под контрол. Сред полезните мазнини, които е желателно да консумираме, са: ядки, сьомга, риба тон, зехтин и пр.

otslabvane-13

Мит № 5: Не трябва да се яде нищо между основните хранения.
Добър вариант е да правим по 5-6 малки хранения дневно, за да поддържаме кръвната захар под контрол и да избегнем внезапното покачване на инсулина. Добре е да разпределим тези малки порции храна равномерно през целия ден.

Мит № 6: Ако ядем малко, ще отслабнем по- бързо.
Често хората, които искат да отслабнат, гладуват по цял ден и прекаляват с тренировките, защото си мислят, че така по- бързо ще свалят излишните килограми. Но ако не ядем достатъчно, тялото навлиза в състояние на перманентен глад, метаболизмът се забавя, започва да пести енергия и съответно… трупа мастни запаси.

Мит № 7: Пропускането на сутрешната закуска не е от значение.
Добрата закуска определя как ще се чувстваме през целия ден. Тя трябва да съдържа въглехидрат, протеин и здравословна мазнина.

Мит № 8: Ако тренирам редовно, мога да ям каквото си искам.
Неправилното хранене намалява резултатите, постигнати в залата. Изгарянето на калории чрез упражнения е доста трудно. Да се изгорят 600 калории в една тренировка, е много изтощаващо. Но пък е лесно да ги изядем, тъй като повечето бързи храни съдържат много. Не само се намалява издръжливостта по време на тренировка, но много трудно можем да отслабнем, а даже може и да напълнеем, въпреки упражненията.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване