7 съвета как да отслабваме чрез сън

otslabvane-san

Наднорменото тегло и затлъстяването са сред най- големите проблеми в съвременното здравеопазване, тъй като водят до отключването на редица тежки заболявания. Заседналият начин на живот и лошото хранене са сред най- известните причини, които водят до трупане на килограми. Има обаче и други фактори.

Неправилният сън е сред причинителите на наднормено тегло, тъй като е свързан с метаболизма и способността за топене на мазнини.

Проблемите със съня са все по- често срещано състояние. Те обаче се обуславят от навиците ни преди да си легнем, включително храната и часа на вечерята. Синхронизирането на хранене и сън е фундаментално за поддържане на стабилно тегло.

За да постигнете този баланс, ви предлагаме 7 много полезни тактики:

1 Яжте храни, богати на триптофан. Това е есенциална аминокиселина, чиято функция е да помага на организма за производството на протеини. Освен това, триптофанът повишава нивата на серотонина, хормон, който регулира съня. Съдържа се в храни като:
-Мляко и млечни продукти
-Яйца
-Месо
-Риба
-Банан

Достатъчно е да приемем само четири грама триптофан на вечеря, за да заспим.

2 Избягвайте разсейването. Спането поне 8 часа през нощта без прекъсване увеличава нивата на хормона на растежа, който разгражда мазнините. За да си осигурим достатъчно нива от него, трябва да сме спокойни през нощта, без да се разсейване с неща като: телевизор, компютър, смартфони, таблет и пр.

sun-otslabvane

3 Не преяждайте на вечеря. Не е препоръчително да си лягате с празен стомах. Но не е добре и да прекалявате с храната на вечеря. Перфектната вечеря е тази, която ви осигурява 15%- 25% от дневното количество калории. Ако минете тази граница, може да повлияете върху напълняването и проблемите със съня. Причината е, че претоварваме храносмилането. Метаболизмът се забавя, а на следващия ден не е в добър ритъм.

4 Избягвайте късната вечеря. Ако вечеряте прекалено късно, това се свързва с качването на тегло, тъй като, колкото по- късно ядем, толкова по- малко енергия изразходваме. Вечеряйте три часа преди да си легнете, за да има време организмът ви да смели храната.

5 Пийте чай. Добре е да пиете чай преди да си легнете. Ще ви помогне да се отпуснете и да успокоите апетита си. Най- подходящите билки за такъв чай са: лайка, мента, лавандула, валериан, липа.
6 Физическа дейност. Не е препоръчително да правите упражнения преди сън. Но можете да ги правите четири часа преди да си легнете. Физическата дейност успокоява тялото, намалява стреса и помага на тялото да продължи да гори калории, дори когато е в покой.

7 Стаята трябва да е тъмна. Когато си лягате, стаята ви трябва да е напълно тъмна. Светлината спира отделянето на хормона мелатонин, който подпомага съня. Избягвайте също излагането на интензивна светлина в часовете преди да си легнете. Хората, които спят в подходяща обстановка, намаляват риска от напълняване с 21%.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване