Защо е важно да се храним винаги по едно и също време

otslabvane-chasovnik

Яденето по всяко време и между основните хранения обърква биоритмите ни, което влияе върху теглото ни точно толкова, колкото и консумираните калории. Като добавим към това и факта, че ядем каквото си искаме, това означава, че се храним безразборно.

Осъзнаваме, че сме объркали биоритъма си, всеки път, когато ни сполети известния ефект jet- lag, който означава липса на хармония между вътрешния ни биологичен часовник и дейностите, които извършваме: хранене, прием на течности, сън и др. Може да се изразява в общо неразположение, виене на свят и объркване на съня.

По подобен начин такъв дисбаланс не появява, когато всеки ден се храним по различно време: един ден в 12, друг ден в 15 и пр. Последицата от този дисбаланс е, че напълняваме повече, дори да приемаме всеки ден едно и също количество калории.

Изследване на италиански учени проверява дали тези природни цикли могат да предпазват организма от затлъстяване и други метаболитни проблеми. Резултатът е положителен при изпитанието върху мишки.

obqd-otslabvane

В продължение на 4 месеца са хранени две групи мишки: едните по стандартен начин, а другите с повече мазнини. Всяка група била разделена на две групи, като първата ядяла без график, а другата спазвала стриктно определени часове за хранене. И четирите групи приемали еднакъв брой калории.

Изследването показало, че тези, които се хранели по график, се предпазват от затлъстяване, независимо дали се хранят нормално или с повече мазнини. Качили по- малко килограми от тези, които се хранели без да спазват определени часове. Показали и по- малка тенденция към развиване на метаболитни проблеми, като диабет.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване