Северна диета

severna-dieta

Средиземноморската диета вече има своя достоен опонент – Северната диета. Не само е начин за отслабване, но и за по- здравословен живот. Ползите от нея са близки, в някои отношения и по- големи, отколкото от средиземноморската диета. Дължи се на по- висока консумация на риба, като сьомга, риба тон, аншуа, сардини, скумрия, херинга, и др. Също така зеленчуци и плодове, най- вече горски. Най- използваното олио е от рапица.

Научни изследвания са доказали, че северната диета намалява риска от сърдечно- съдови заболявания и повишава нивото на полезния холестерол. Намалява с 20% до 40% вероятността от диабет тип 2. Намалява с 10% риска от коронарни заболявания.

gorski-plodove

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА СЕВЕРНАТА ДИЕТА

Увеличаване на консумацията на сезонни зеленчуци, плодове и горски плодове. Заместете цитрусите с горски плодове. Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци, подходящи за сезона. Консумирайте пълнозърнести култури като ръж, овес и ечемик. Яжте морски дарове, както и кръстоцветни. Намалете червеното месо. Пийте по 2, 5 литра на ден.

Подходящи плодове са: боровинки, къпини, круши, сливи, ягоди и др.

От зеленчуците, повече са представителите от семейство Картофови (картофи, сладки картофи, грудки, моркови, ряпа и др.), също бобовите и др. Може да използвате всякакви ароматни подправки.

Тази диета може да ви помогне да отслабнете в дългосрочен план, както и да подобрите здравето си. Диетата на Скандинавските държави не ни е много близка, но можем да открием всички продукти в търговските обекти.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване