Протеиновата диета

Хиперпротеиновата диета, известна още като протеинова диета, се състои в консумация на храни, богати на протеини, като се ограничава захарта и въглехидратите. Чрез тези режими се постигат бързи резултати в отслабването.

proteini-zakuska

Тези диети ограничават приема на въглехидрати, защото те произвеждат захар и стимулират организма да запазва енергия. Не става въпрос да се елиминират въглехидратите по радикален начин, а да се ограничава консумацията им, защото организмът има нужда от тях, за да произвежда енергия.

Диети с високо съдържание на протеини се препоръчват на културисти, които искат да трупат мускулна маса.

Какво се консумира в протеиновите диети?

Основно птиче месо, но може телешко и свинско (стига да са без мазнини), риба, яйца (основно белтък), бобови и нискомаслени млечни продукти. Това са храни с високо съдържание на протеини, но трябва да се ядат също плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, които да доставят минимално количество въглехидрати. Добър начин е като се приемат на закуска, например, печени филии. Така организмът ще разполага с енергия за целия ден.

Известните диети от този тип са: диетата на Дюкан, на д-р Аткинс, на Монтиняк, диетата с белтък и пр.

proteinov-metabolizam

ПОЛЗИ И ВЪЗМОЖНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ:

Тази диета е с високо ниво на засищане: според някои се дължи на стабилизирането на кръвната захар. Ако няма дисбаланс в кръвната захар, се намалява желанието за постоянно ядене. Приема на много протеини кара мозъка да отделя по- малко хормони на апетита.

Протеините са важни за растежа, развитието и помагат на имунната защита. Приема на протеини не позволява да губим мускули, а мазнини.

Може да причини смущения в храносмилането, ако не се добави правилно количество фибра, тъй като храните, богати на протеини, обикновено са бедни на фибра.

Основният проблем при протеиновите диети е дехидратацията. Въглехидратите обикновено задържат вода. Преди, по време и след тренировка трябва да сте пили достатъчно вода.

Трябва да внимаваме с калориите в храните, тъй като обикновено храните, богати на протеини, съдържат и много енергия.

Този тип диети може да повиши холестерола, също да причини проблеми с бъбреците.

Сроковете за изпълнение на тези диети за отслабване трябва да се спазват, след което веднага да се премине към пълноценно хранене. В последствие, може да си върнете свалените или част от свалените килограми.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване