Напитките с фрукоза – защо да ги изключим от диетата си

gazirano-napalnyavane

Според научни изследвания, газираните напитки, подсладени с фруктоза, са много по- калорични, отколкото обявеното калорийно съдържание. Прекомерната консумация на фруктоза може да предизвика метаболитни изменения, дори резистенция към лептина, което означава тенденция към напълняване.

Захарите са два различни вида: монозахариди (фруктоза или глюкоза), и дизахариди, като рафинираната захар, която се състои от два монозахарида. Въпреки че имат еднаква енергийна стойност, организмът ги обработва по различен начин. Фруктозата е плодовата захар, и винаги се е приемала като добър подсладител, за разлика от глюкозата и други въглехидрати, не увеличава инсулина.

gazirano

Но се доказа, че фруктозата, консумирана в големи количества, предизвиква някои дисбаланси. Повишава нивата на триглицеридите в кръвта, нарушава енергийния баланс в организма, като затруднява усвояването на калориите. Последицата е напълняване.

Приема на фруктоза, особено в течно състояние, в обилни количества, развива в организма резистентност към лептина- хормонът, който отговаря за енергийния баланс в тялото и нивата на липидите в кръвта.

Какви изводи можем да си направим от тези изследвания? Първо, че механизмите, които предизвикват напълняване, не са толкова лесни, като механичен сбор на калории. Определени храни и поведение предизвикват изменения в тялото. Затова, трябва да се внимава особено много с консумацията на газирани напитки от деца и тийнейджъри.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване