Как да забравим за глада, докато отслабваме – Виж Тук:

otslabvane-leptin

Хормоните влияят върху теглото ни, като определят дали ще отслабнем, или ще напълнеем. Има такива, които отговарят за състояния, като глад и ситост, които са пряко свързани с килограмите ни. Хормоналният дисбаланс често се изразява с резки промени в теглото.

Хормонът, който отговаря за състоянието на ситост, се нарича лептин. Неговата функция е да „информира“ мозъка, че тялото вече не изпитва глад. Именно от лептинът зависи дали ще спрем навреме с яденето. Ако има някакъв проблем с нивата му в тялото, трудно ще се засищаме и ще преяждаме. А това означава много килограми отгоре.

Има някои видове храни, които подпомагат синтеза на този хормон. Ето кои са най- важните:

otslabvane-hrani

Риба. Трябва да присъства задължително в менюто ни, ако искаме да имаме здравословно тегло. Съдържа ценните омега- 3 мазнини, които подобряват чувствителността на мозъка към лептина. Освен това, редовната консумация помага за контролиране и на холестерола.
Други източници на протеини. Както рибата, така и останалите източници на протеини, помагат за по- доброто усвояване на лептина. Затова често се казва, че протеините помагат за по- дълготрайното чувство на ситост.

Зеленолистни зеленчуци. Тук спадат спанак, маруля, броколи, зеле. Те съдържат много ценни витамини, както и минерали. Стимулират синтеза на лептин. Особено много се препоръчват в диетите за отслабване заради множеството си свойство, които подпомагат процеса.

Цинк. Този минерал е изключително важен за правилната работа на метаболизма. Помага и за образуването на хормона лептин. Съдържа се в големи количества в морските дарове, какаото, орехите, червеното месо и др.

А кои храни пречат на функцията на лептина? Тук спадат най- вече всички онези, които наричаме „бързи храни“. Те понижават способността на мозъка да усеща сигналите на хормона.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване