Диета според биологичния ни ритъм

zakuska-otslabvane

Обмяната на веществата и усвояването им от храната зависи от времето, когато ги приемаме. Толерантността към глюкозата и съответно това, от което напълняваме, зависят от момента на хранене.

Не е едно и също да ядете нещо сготвено следобед и вечер. Толерантността към глюкозата и обмяната на веществата зависят от това в кой момент на деня се намираме. Важно е и количеството на храната, която приемаме.

Закуска и обяд: въглехидрати за началото на деня

Хормонът инсулин е активен през деня и намалява активността си при мръкване , като достига най- ниските си нива през нощта. Затова, в светлите часове на деня трябва да се приемат веществата, които ни осигуряват енергия, като сложните въглехидрати. До следобеда дайте приоритет на ориза, зърнените храни, картофите, хляба и пр.

vecheria

Вечеря: Протеините възстановяват мускулите, докато спите

Протеините се усвояват най- добре през нощта. Докато спим се произвежда хормонът на растежа, който участва във възстановяването и растежа на мускулните клетки, за които са необходими аминокиселини (основни вещества в протеините).

Хормонът на растежа участва в използването на натрупаните мастни киселини, като източник на енергия през часовете, като пази резервите от гликоген и протеини на мускула. Хипогликемията отключва секрецията на хормона на растежа. Ако прекалявате с въглехидратите на вечеря, този хормон ще се произвежда в по- малки нива и ще напълнявате. Протеините се храносмилат по- трудно от въглехидратите. Нямаме нужда от големи количества, за да получим необходимите ни мастни киселини. Така че, вечеряйте поне два часа преди лягане и не прекалявайте с количествата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване