5 причини да нямате плосък корем, независимо от диетата ви

korem-recepti

Много често се случва да решим, че имаме нужда да отслабнем, а проблемът да е всъщност подуване.

Има различни фактори, които причиняват подуване на корема и трябва да знаете коя е точната причина при вас, за да я атакувате. Ето няколко примера:

Контрацептиви

Хапчетата съдържат хормона естроген, който предизвиква подуване. Ако приемате хапчета, които го съдържат в голямо количество, подуването се дължи на задържане на течности.

Могат да предизвикат и инсулинова резистентност , фактор, който доста затруднява отслабването.

Ако напълнеете с повече от 5% от теглото си, след като сте започнали да приемате хапчета, може да е знак за инсулинова резистентност и трябва да се обърнете към лекар за проверка на поносимостта към глюкоза. Също така, трябва да смените контрацептивите, които приемате.

kafe-efekti

Кофеин

Може би си мислите, че заради диуретичния си ефект, кафето ви освобождава от излишните течности. Кофеинът обаче може значително да подуе стомаха ви. Диуретичния му ефект може да предизвика дехидратация и забавяне на чревния тракт.

Кафето стимулира прекомерно храносмилателната система, което може да предизвика спазми и язва, които са съпроводени с подуване на стомаха.

Как да се справим? Решението е да намалите значително приема на кафе, като се ограничите до половин чашка на ден. В началото ще ви е трудно. Ще ви боли глава, ще сте раздразнителни и ще страдате от безсъние.

Кръстоцветни зеленчуци

Карфиолът, зелето, броколито са полезни за здравето, тъй като съдържат много фибри и полезни вещества. Но също съдържат и вид нишесте, което тялото ни не може да смели добре. Бактериите в дебелото черво ферментират веществото и го превръщат в метан, което се изразяване с подуване на корема и газове.

Не трябва да се лишавате от тези зеленчуци, тъй като са много полезни. Яжте го обаче в по- малки количества и избягвайте да ги ядете сурови. Може да им добавяте лимонов сок, който стимулира храносмилането.

Късна вечеря

Стомахът се регулира според слънчевата светлина, която определя циркадния ритъм. Това кара организмът ни да е по- активен през деня и да намалява през нощта. Вероятно след вечеря сядате пред компютъра или телевизора, което още повече затруднява храносмилането.

Липса на движение

Ако не изпълнявате никаква физическа дейност и навсякъде се придвижвате с автомобила си, вероятно чревният ви тракт се забавя и разходът на енергия намалява. Казват, че стоенето седнал и новото пушене, тъй като стоенето с продължение на часове, е много вредно за здравето.

Решение? Разходки, йога, всякакъв вид тренировки, които можете да изпълнявате и у дома и пр. Отделяйте поне по 30 минути за по- активно движение през деня.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване