5 аминокиселини за отслабване

hrani-proteini

Въпреки че полагаме много усилия в тренировките и храненето си, понякога не виждаме резултати. На какво може да се дължи?

Може да е свързано с дисбаланс на някои химически вещества в мозъка ни, свързани с усещането за ситост и отслабването. Един от най- ефективните начини за балансиране е приемът на някои аминокиселини.

Те са есенциални, като протеините, и много от тях имат важна роля за стабилизирането на настроението ни и невротрансмитерите, които регулират усещането за глад. Аминокиселините помагат за трепането на мускулна маса и топенето на мастните клетки. Могат да ни помогнат да коригираме проблема с преяждането.

Ето 5 аминокиселини, които могат да ни помогнат в отслабването:

1. Тирозин. Неесенциална аминокиселина, сред важните елементи за производството на хормони катеколамини – епинефрин и норепинефрин. Тези хормони стимулират процесите липолиза и термогенеза – и двете полезни за отслабването. Някои храни, богати на тирозин, са: пилешко, пуешко, боб, фъстъци, бадеми, тиквени семки и авокадо.

pileshko-salata
2. Левцин. Тази аминокиселина помага синтеза на протеини, за развитието на мускулите, предпазва от загубата на мускулна маса. Левцинът стимулира анаболизма като увеличава синтеза на протеини в мускулите ни. Някои източници, богати на левцин, са: месо, риба тон, сьомга и пъстърва.
3. Триптофан. Тази аминокиселина е задължителна за производството на серотонин. Ниските нива на серотонин в мозъка водят до увеличаване на приема на калории. Тази аминокиселина стимулира съня, което помага да контролираме глада. Триптофанът се съдържа в много храни: риба, пилешко, пуешко и др.
4. Глутамин. Важен е за функционирането на нашите мускули, особено при стрес. Недостига на глутамин кара организма ни да разгражда мускулите, за да получим повече от аминокиселините. С други думи, води до намаляване на мускулите. Храни богати на глутамин са: пилешко, спанак, яйца, боб, червено цвекло и др. Високите нива на аминокиселината ускоряват метаболизма.
5. Карнитин. Транспортира мастните киселини с дълга верига до митохондриите, енергийния източник на клетките ни, където се обработват. Л- карнитинът помага за изгарянето на мазнини и ускорява метаболизма.

Най- добре е да си набавяте тези вещества чрез храната.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване