Здравословно хранене по време на бременност

Често жените след раждане много трудно свалят качените килограми по време на бременност. За да преминава леко 9- месечния период и за да е здравословен както за майката, така и за бебето, лекарите съветват да се спазва хранителен режим.

При подходящата диета по време на бременност, майката хем ще качи умерено количество килограми, които после бързо ще свали, хем няма да застрашава здравето си заради нерегулирано надебеляване. По принцип, бременна жена наддава с 10-15 килограма, но много често губи мярка и напълнява с доста повече, което вече е опасно.

Според лекарите, не е вярно, че по време на бременност жената трябва да се храни повече от обикновено. Важното е менюто й да е здравословно и да я зарежда с витамини, минерали, протеини и пр.dieta15

Какво трябва да включва ежедневния хранителен режим на една бременна:

Млечни продукти – те трябва да доставят необходимото количество калций на организма. Може да избирате между кофичка кисело мляко, до 3 чаши прясно мляко, 200 грама кашкавал или сирене, може и извара.
Плодове – яжте ги вместо сладки изделия. 300 грама плод на ден са напълно достатъчни. Но ако много ви се яде сладко, може и да увеличите дозата. Плодовете са богати на фибри, които почистват червата и улесняват храносмилателния процес.
Зеленчуци – Може да ядете, колкото искате. Единствено внимавайте с картофите – да не са повече от 200 грама на ден.
Житни и бобови растения – Заместете белия хляб с пълнозърнест. Спокойно може да хапвате по 2 филии на ден. Включете и овесени ядки в менюто си. Няколко пъти в седмицата хапвайте порция боб, леща или грах. Веднъж – два пъти може да си правите и спагети.
Месо и риба – До 300 грама дневно е допустимата доза. Добре е да е варено или печено
Зехтин – Ако използвате олио, заменете го със зехтин. Той съдържа много витамини и вещества , които са полезни за развитието на плода.
Един път в седмицата може да се поглезите с парче торта, шоколад или пица.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване