Защо Цикорията е подходяща за Диетите за отслабване? Виж Тук:

tsikoria

Традиционно цикорията се използва като лечебно растение при заболявания на черния дроб. Според древните египтяни, пречиствало тялото от токсините – и били напълно прави. Използвали го и при запек.

През 18 век обаче се открива ново негово свойство – че може да се използва като заместител на кафето. И до ден днешен, това е основната му употреба. Напитката се приготвя от корените, които предварително са изпечени, защото там се намират активните му съставки.

Но това далеч не е единствената му употреба. Може и да се яде. Има интересни хранителни свойства. Листата се използват за приготвяне на бульони и салати.

Често се използва в диети за отслабване. Без листата, съдържа едва 17 калории на 100 грама. А с тях – 23 калории на 100 грама. Освен че е нискокалорично растение, има полезно действие върху храносмилането.

Лесен начин за консумация е под формата на чай. Трябва ви шепа цикория – не само листа, но и корени. Листата имат по- горчив вкус, така че можем да овкусим със стевия.

tsikoria-1

Какви са свойствата на цикорията?

Цикорията се използва доста в диетите за отслабване. Осигурява ни голямо разнообразие от хранителни вещества. Високото съдържание на калий и ниското на натрий, заедно с калция, превръщат растението в силен диуретик, много подходящ при задържане на течности. Препоръчва се при високо кръвно, артрит, подагра, тъй като стимулира отделянето на урина и помага за по- бързото елиминиране на токсините.

Има силно изразено антиоксидантно действие, тъй като е богата на витамин А под формата на бетакаротени. Трябва да изберем зелена или червена цикория, тъй като са по- богати на витамини от бялата. Цикорията е богата също на флавоноиди и рибофлавини, които помагат за пречистването от свободните радикали. Съдържа витамини, основно С и В . Много е богата също и на фолиева киселина.
Много е полезна за храносмилането. Предпазва от подуване, газове и запек.

ИМА ЛИ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ?
Разбира се, винаги е добре да се консултирате с лекар преди да преминете към консумация на цикорията. Не се препоръчва основно при:
-Колики в бъбреците, тъй като съдържа оксалати
– Проблеми със съня
– Ниско кръвно или анемия
– Язва на стомаха или червата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване