Диета за отслабване или промяна в хранителните навици?

dieti-izbor

Опитът на множеството хора, които се подлагат на всевъзможни диети за отслабване, най- вече за поддържане на тегло, знаят, че тялото ни има механизми, които могат да провалят усилията ни. Затова, все по- често експертите по хранене говорят промяна на хранителните навици, като единствен начин за отслабване в дългосрочен план.

Тялото има механизми, които се опитват да задържат теглото ни в определени граници в дългосрочен план, като с увеличаването на възрастта се появява лека склонност към качване на килограми. Срещу нискокалоричната диета се изправят процеси, контролирани от хипоталамуса, за забавяне на метаболизма и съответно консумация на енергия. Въпреки че все още не знаем много за тези процеси, съществуването им е доказано.

glad-pri-dieta

В началото ни се струва, че диетата действа, скоро обаче споменатите механизми отново връщат теглото, което имаме. Това е известният йо- йо ефект. Негативният ефект от него е както физически, така и психологически.

Специалистите по отслабване, които осъзнават този феномен, развиват теорията за нивото на висшата регулация, според която, излишъците или недостига на храна отключват метаболитни промени. Те се опитват да компенсират тези промени в храненето, за да поддържат теглото ни. Това тегло се определя от различни фактори, като най- важният е генетичният.

Някои биха си помислили, че е безсмислено да се притесняват за теглото си, защото тялото ни ще компенсира всичко. Ключът обаче е в причината за напълняване: на ниво общество, това е най- вече промяната в навиците.

Затова, повечето диетолози в САЩ казват, че ако следваме диета и не можем да отслабнем, трябва да я прекъснем и да променим навиците си.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване