Защо протеините са важни за диетата

протеиниЗНАЧЕНИЕ НА ПРОТЕИНИТЕ

Нашето хранене е по- сложно, отколкото изглежда. Във всеки продукт има вещества, които му придават определени характеристики. Протеините не само трябва да присъстват в ежедневното ни хранене, но и в диетите за отслабване.

Като всеки човек, който иска да отслабне, и вие вероятно сте чували да се говори за протеините, но какво представляват те всъщност? За какво са необходими? Каква функция изпълняват? 3ащо влияят на теглото ви?

Протеините са молекули, които са изградени от въглерод, кислород, водород и азот. Тези сложни молекули за изградени от аминокиселини, които се свързват помежду си, за да образуват клетъчни мембрани.

Функции:

1. Структурна. Помагат да се образуват и възстановяват тъканите в тялото. Тази функция може да се изпълнява само от протеините.

2. Регулираща. Участват в образуването на хормони, ензими, витамини, хемоглобин

3. Защитна. Участват в механизмите за защита на тялото, чрез образуването на антитела.

4. Транспортна. Транспортират кислорода в кръвта, чрез молекулите хемоглобин.протеин2

5. Катализираща. Чрез специфични ензими, които ускоряват метаболизма.

6. Резистентна. Чрез протеините се образуват тъкани, които служат за заздравяване – колаген, еластин и др.

7. Енергийни. Доставят по 4 кал на грам на тъканите.

Протеините са сред основните елементи във всяка диета за отслабване, заради функцията си да образува мускули. Разбира се, трябва да се прави подбор на протеините, които ще консумирате, за да отслабнете.

Има 2 източника на протеини:

От животински произход. Тези, които са в месото- телешко, пилешко, риба, морски дарове, яйца. Тъй като са богати на хемоглобин се приемат за най- качествените протеини. Но те съдържат и мазнини. Затова, ако сте на диета за отслабване, избирайте тези, които са по- бедни на мазнини.

От растителен произход. Трябва да присъстват в храненето, но са по- малко качествени, тъй като не съдържат толкова хемоглобин. Но пък са богати на фибри, които също за задължителни за диетата за отслабване.

Протеините не трябва да надвишават 20% от общия калориен прием, тъй като ако прекалите, могат да настъпят усложнения като – бъбречна недостатъчност, чернодробна недостатъчност, атеросклероза.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване