2 детокс супи за разтоварване и пречистване след преяждане

supa

Пречистващите супи, известни още като детокс супи, са много модерни. Нека разгледаме защо са толкова популярни.

Всички минаваме през дни, в които прекаляваме с храната – например по празници. Но също така, когато сме изложени на повече стрес, можем да започнем да се утешаваме с повече ядене – т.нар. емоционален глад. Подобен извънреден прием на храна ни кара да се чувстваме по- тежки, подути, преяли.

Детокс супите, които днес ще ви предложим, са много подходящи в подобни случаи. Лесно се приготвят и са подходящи за цялото семейство. Целта ни с този вид ястие е да изхвърлим вредните елементи от тялото си, които ни разболяват и подуват.

1. Супа от рукола и броколи
Кръстоцветните зеленчуци, като броколито, са много подходящи за детокс. Всички зелени зеленчуци са изключително полезни за стомаха, пикочния мехур, черния дроб и бъбреците. Руколата е много богата на витамин К, както и на фибри. Броколито пък съдържа много витамини А, С и К.
Съставки: 5 грама зехтин, 1 скилидка чесън, ½ чаша накълцан лук, 1 малка глава броколи сварена на пара, 500 мл вода, 1 щипка черен пипер, 60 грама рукола, 50 мл лимонов сок
Начин на приготвяне: На среден огън сипваме зехтина в тиган, за да се загрее. После добавяме чесъна и лука, за да ги задушим леко. После добавяме и броколито за 4 минути. След това слагаме водата и черния пипер. Всичко се готви за 15 минути.
Щом е готова, го слагаме заедно с руколата в блендера и разбиваме. Когато сервираме супата, добавяме лимоновия сок.

supa-1

2 Супа от червено цвекло
Съставки: 5 мл зехтин, ½ чаша накълцан лук, ½ чаша накълцана целина, 200 грама нарязано червено цвекло, 1 накълцан морков, 5 аспержи, 5 грама пресен магданоз накълцан, 2 грама налъцан джинджифил, 500 мл вода, 3 лъжици паста мисо, 1 грам черен пипер
Начин на приготвяне: Отново започваме със загряване на зехтина в голяма тенджера. Добавяме лука и задушаваме за няколко минути, докато стане златист. След това добавяме целината, чесъна и магданоза и разбъркваме добре за около минута. Слагаме водата, а после червеното цвекло, моркова и джинджифила – всичките нарязани на ситно. Добавяме черния пипер и солта и увеличаваме огъня, за да заври. После покриваме тенджерата и оставяме да се готви на бавен огън за 10- 15 минути.
От тази смес взимаме една чаша бульон. В нея добавяме нашето мисо и с помощта на лъжица разбъркваме.
После добавяме в тенджерата аспержите, за да се сготвят за 5 минути.
Накрая, щом спрем котлона, добавяме чашата, в която разтворихме мисото.

Тази супа е изключително полезна за черния дроб.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Рецепти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване