Какво е инсулинова резистентност и как влияе на теглото?

Ако страдате от инсулинова резистентност, нека разгледаме как влияе на теглото ви. Инсулинът е хормон, който има директен ефект върху мастната тъкан.

insulinova-rezistentnost

Инсулинът е много важен хормон, който се произвежда от панкреаса – жлеза, която се намира в храносмилателната система и функцията й е да контролира глюкозата в кръвта. Освен тази функция, хормонът влияе директно върху мускулите, мастната тъкан и движението на глюкозата от черния дроб до кръвта.

Инсулинът позволява преминаването на глюкозата в целия организъм, за да се превърне в енергия. Ако това не стане, глюкозата се натрупва в кръвта и причинява здравословни проблеми.

Когато някоя от тези функции е изменена, се получава инсулинова резистентност.

Това е състояние, което повишава вероятността да развиете диабет тип 2 и заболявания на сърцето. Как обаче влияе и на върху теглото?

ne-otslabva-saveti

Когато имате инсулинова резистентност, клетките не отговарят на хормона, което кара панкреаса да произвежда още от този хормон. Този процес е вреден за панкреаса, защото го изтощава и причинява диабет тип 2.

Това състояние не дава ранни признаци. Ако продължи известно време, нивата на глюкоза не само се увеличават, но част от захарта се връща в черния дроб и образува мастни клетки, които се трупат в кръвта като мастни тъкани, като провокира напълняване.

Това заболяване може да причини и затлъстяване на черния дроб, тъй като циркулиращата глюкоза отива към черния дроб и образува не само запаси от глюкоза, но част от тази захар се превръща и в мазнини.

Инсулиновата резистентност е стъпката преди диабета и причинява големи метаболитни промени и причинява различни болести.

За да се предпазите, трябва да се храните здравословно и да се движите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване