Как стресът се отразява на отслабването

stres-hrana

Стресът е често срещано явление в забързания ни свят. Обикновено се появява при проблеми в личния живот, от работа. Така постепенно спирате да се занимавате с отслабването. Освен това, химическата реакция на тялото спрямо стреса, въздейства дестабилизиращо на процеса на сваляне на килограми.

Отговор на стреса

При стрес се активират надбъбречните жлези. Този отговор е известен като бягство или битка. Гликогенът в черния дроб и мускулната тъкан се активира и се използва като източник на енергия. Тези енергия се използвала от пещерните хора, когато бягали от диво животно. Съвременния човек е свързан по същия начин с нея, независимо от източниците на стрес.

Увеличава се освобождаването на кортизол

Освобождаването на кортизол при хроничен стрес затруднява отслабването. Високите нива на този хормон атакува мускулната маса, забавя метаболизма, тъй като мускулите горят калории, просто за да съществуват. Други признаци за високи нива на кортизола са високи нива на глюкозата, високо кръвно и преумора.

stres-napalnqvane

Метаболизъм и стрес

Хората, подложени на стрес на работното си място, са два пъти по- уязвими от развиване на метаболитен синдром. Метаболитният синдром е сред рисковите фактори за диабет тип 2.

Желание за ядене

Често стресът ни потиква към ядене. При ситуация на стрес в тялото настъпват хормонални промени, освобождаване на адреналин и кортизол. Когато приключи напрегнатата ситуация, кортизолът увеличава апетита. При хроничен стрес, тези желания водят до напълняване, заради високите нива на кортизола.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване