Защо строгите диети не ни вършат работа?

dieta-zastoi

Бързото отслабване е основната мотивация за хората, които започват да спазват строга диета. С малко калории и дефицит на хранителни вещества, този тип диети няма да ви осигурят желаните резултати.

Какво е строга диета?

Диета с ананас, диета със супа от зеле, и пр… Много са т.нар. строги диети, които могат да се открият. Състоят се в това да се консумира приоритетно определен вид храна и да се изключат други. Проблемът е, че подобен род режими създават дефицит, които са опасни за организма ни. Например, много диети изключват бананите (около 90 калории), но той е богат източник на калий и други вещества. Този минерал е много важен за функционирането на мускулите.

Продължително отслабване?

За да се стопят мастните натрупвания, трябва време, казват експертите по хранене. Необходими са 4 седмици, за да свалим 5% от началната си маса. Ако свалите 3 кг за седмица, вероятно не се дължи на топене на мазнини.

dieta-mania

Чрез строгите диети наистина могат да се свалят няколко килограма за кратко време: когато на тялото не му достига енергия, започва да използва резервите в мускулите. Когато се върнем към храненето си преди диетата, доставя на тялото необходимата енергия. Тя отново се натрупва и така се получава омагьосан кръг.

Строгите диети могат да причинят разстройство в храненето

Освен че причиняват йо- йо ефект, строгите диети причиняват преумора и фрустрация. Недостига на хранителни вещества може да причини хормонални разстройства и депресия. Някои храни, като шоколада и бананите, стимулират производството на серотонин.

Най- лошите последици от строгите диети за развиване на хранителни разстройства като анорексия или булимия. Прекаленият контрол върху храненето, се отразява на възприятието ни на образа в огледалото.

Строгите диети не трябва да продължават повече от 1 седмица

С настъпването на лятото, има бум от строги диети, защото жените искат да си влязат в банските. Можем да си позволим такава диета веднъж годишно и за не повече от 1 седмица, казват специалистите. Строгата диета ускорява отслабването в началото, но не води до желаните резултати.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване